Skriftlig spørsmål fra Margret Hagerup (H) til kunnskapsministeren

Dokument nr. 15:1916 (2023-2024)
Innlevert: 29.04.2024
Sendt: 29.04.2024
Besvart: 07.05.2024 av kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun

Margret Hagerup (H)

Spørsmål

Margret Hagerup (H): Vil opplæringskontorene fortsatt være en ansvarlig part i lærekontrakten og kunne signere som ansvarlig leder?

Begrunnelse

Viser til spørsmål i stortingets spørretime 24. april 2024 om opplæringskontorene, hvor jeg inviterte ministeren til å avklare tydelig opplæringskontorenes videre rolle. I etterkant av dette fikk jeg en tilbakemelding fra Harald Hansen i Byggmesterforbundet, som fortsatt savner en avklaring på hvordan Opplæringslovens § 7-12, Samarbeidsorgan for lærebedrifter (opplæringskontor), skal gjennomføres i praksis, når utkastet til forskrift tydelig sier at Opplæringskontorene ikke skal ha noe ansvar for opplæringen.
Det er fremdeles mange aktører som er bekymret for hva som vil skje med fagopplæringen og opplæringskontorenes rolle i dette arbeidet, og jeg håper at ministeren snart kan avklare dette spørsmålet, tydelig og skriftlig. Nå er vi snart i mai, og forskriften skal etter planen tre i kraft 1. august. Denne avklaringen haster.

Kari Nessa Nordtun (A)

Svar

Kari Nessa Nordtun: Jeg svarer med forbehold om at det ikke er helt klart for meg hva representanten mener med ansvarlig part og ansvarlig leder i sitt spørsmål. Jeg legger til grunn at spørsmålet dreier seg om hva det innebærer at opplæringskontorene kan inngå lærekontrakt og gjennomføre opplæring på vegne av lærebedriften, samtidig som det er gjort tydelig at det er lærebedriften som er ansvarlig for opplæringen.
Under spørretimen 10. april og 24. april understreket jeg at regjeringen vil sikre at opplæringskontorene fortsatt skal kunne gjennomføre opplæring. Jeg arbeider med en løsning i den nye forskriften som gjør at opplæringskontor uten egenproduksjon og godkjenning som lærebedrift kan gjennomføre opplæring på vegne av lærebedriften.
Videre vil opplæringskontor kunne inngå som part i lærekontraktene og motta tilskudd på vegne av lærebedriftene, jf. den nye lovens § 7-12. De nye reglene tydeliggjør rolledelingen i samarbeidet mellom lærebedrift, opplæringskontor og fylkeskommune, og deres ansvar overfor de som har opplæring i bedrift. Partene i arbeidslivet med flere har bedt om en tydeliggjøring av fylkeskommunenes og opplæringskontorets ansvar overfor de som har opplæring i bedrift. Dette har med kontraktsforholdet å gjøre, ikke hvilke oppgaver et opplæringskontor kan gjennomføre.
Med dagens regler er det utydelig om det er lærebedriften eller opplæringskontoret som har ansvaret for opplæringen. Formålet med å endre reglene om opplæringskontor er å gjøre det tydelig hvem som har ansvar for hva. Ansvarsdelingen i ny opplæringslov er ikke til hinder for at opplæringskontorene kan inngå kontrakter og motta tilskudd på vegne av lærebedriften, etter en avtale mellom de to, og jeg har vært klar på at forskriften vil gjøre det tydelig at opplæringskontorene kan bistå lærebedriftene også med andre oppgaver, herunder å gjennomføre deler av opplæringen. Avhengig av hva lærebedriften og opplæringskontoret har avtalt seg imellom, vil opplæringskontoret kunne signere på vegne av lærebedriften.
Som i dag, må lærebedriften ha en faglig leder, men det vil ikke være noe i veien for at opplæringskontoret og lærebedriften avtaler at oppgaver som ofte legges til faglig leder utføres av opplæringskontoret.
At opplæringskontorene gjennomfører deler av opplæringen, innebærer ikke at de overtar det grunnleggende ansvaret for oppgavene som er lagt til lærebedriftene i loven. Opplæringskontoret vil ha ansvar overfor lærebedriften for de oppgaver de har påtatt seg etter avtale med lærebedriften, mens det fortsatt vil være lærebedriften som er ansvarlig overfor lærling og fylkeskommune. Dette bidrar til to ting: Tydelige ansvarsforhold og at opplæringskontorene fortsatt og likevel kan bidra med både praktisk tilrettelegging og faglig innhold, etter avtale med lærebedriftene. På samme måte kan opplæringskontorene bistå fylkeskommunen med de oppgaver fylkeskommunen er tillagt etter loven, etter avtale mellom opplæringskontoret og fylkeskommunen. Det innebærer at opplæringskontoret er ansvarlig overfor fylkeskommunen for at de avtalte oppgavene gjennomføres, men det grunnleggende ansvaret etter loven er fortsatt fylkeskommunen sitt.
I år har rekordmange unge søkt seg til yrkesfag. Opplæringskontorene er viktige for å sikre et bredt tilbud av lærlingeplasser med høy kvalitet over hele landet, blant både små og store arbeidsgivere. Lærebedrifter og opplæringskontor har i lang tid samarbeidet om opplæring, og det skal de fortsatt kunne når ny forskrift er klar.