Skriftlig spørsmål fra Abid Raja (V) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:1891 (2023-2024)
Innlevert: 26.04.2024
Sendt: 26.04.2024
Besvart: 06.05.2024 av arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna

Abid Raja (V)

Spørsmål

Abid Raja (V): Deler statsråden EØS-utvalgets syn om at Norge bør ha en klar strategi for å sikre ønsket og nødvendig rekruttering av arbeidskraft fra EØS-området til Norge framover, og vil statsråden iverksette tiltak for å følge opp dette?

Begrunnelse

Et markant utviklingstrekk i det norske arbeidslivet de siste tjue årene, har vært den store arbeidsinnvandringen fra EU-statene i Øst- og Sentral-Europa. Arbeidsinnvandringen er en av de viktigste konsekvensene av EØS-avtalen, og har bidratt til økt verdiskaping, økt konkurransekraft og styrket bosetting i områder med befolkningsmessige utfordringer. EØS-innvandringen har gitt tiltrengt og ønsket arbeidskraft til norske virksomheter i både privat og offentlig sektor (NOU 2024:7).

Tonje Brenna (A)

Svar

Tonje Brenna: Siden EU-utvidelsen har mye av sysselsettingsveksten i Norge kommet i form av arbeidsinnvandring, og det har bidratt til å øke tilbudet av arbeidskraft der mangelen har vært spesielt stor, selv om det også i enkelte perioder kan ha bidratt til å øke etterspørselen etter infrastruktur og andre tjenester arbeidsinnvandrere har behov for. Arbeidsinnvandring har samtidig gitt utfordringer for den norske arbeidslivsmodellen knyttet til sosial dumping, innleid arbeidskraft og arbeidslivskriminalitet. I enkelte bransjer kan arbeidsinnvandring fortrenge innenlandsk arbeidskraft. Det er derfor viktig at tiltak for å tiltrekke seg flere arbeidsinnvandrere ikke går på bekostning av dette. Her må ulike politikkområder spille sammen.
EØS-avtalen gjør Norge til en del av det felles europeiske arbeidsmarkedet. EU har omfattende lovgivning som regulerer arbeidsmobilitet, som fri bevegelse av arbeidstakere, tjenesteyting og koordinering av trygdeordninger. Norge er gjennom EØS-avtalen forpliktet til å håndheve disse rettsaktene. For å sikre økonomisk vekst og sysselsetting i det norske arbeidsmarkedet, arbeider regjeringen aktivt for å påvirke regelverksutviklingen på arbeidslivsområdet og gjennomfører vedtatte EØS-relevante rettsakter i norsk rett. Aktuelle rettsakter som det arbeides med er blant annet EUs forordning om etableringen av en europeisk arbeidsmarkedsmyndighet (ELA) og Plattformdirektivet.
Et attraktivt arbeidsmarked som er regulert og som har gode universelle rettigheter vil blant annet være viktig for at arbeidsinnvandrere velger å komme til Norge. Det blir derfor viktig å fortsette å jobbe for et ryddig og organisert arbeidsliv, som blant annet krever innsats mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.
Arbeidsinnvandrerutvalget (NOU 2022:18) har nylig kartlagt situasjonen for arbeidsinnvandrere fra EØS-området. Utredningen viste at det var et behov for å styrke integreringen av EØS-borgere i det norske samfunnet. Et sentralt integreringstiltak vil være å bedre norskferdigheter.
Jeg har merket meg EØS-utvalgets tilrådninger, og regjeringen vil vurdere disse nøye. Rapporten skal nå sendes på alminnelig høring, og tilrådningene vil følges opp når høringen er avsluttet.