Sylvi Listhaug (FrP): Vil statsråden gripe inn, når helseforetak på tross av klare advarsler og forsikringer at de skal klare å ivareta pasientene uten bruk av private, sier opp rammeavtaler som fører til pasientene får et dårligere offentlig tilbud, lengre ventetid og økte ventelister?
Begrunnelse
Helse Møre og Romsdal HF avslutter sin rammeavtale med Medi 3, om leveranse av spesialisttjenester innen psykisk helsevern i Ålesund, fra 30. juni i år. Det har blitt advart om at det vil det føre til økte ventetider og større belastning for allerede sårbare pasienter siden helseforetaket neppe kan få på plass et tilsvarende tilbud i egenregi. Denne bekymringen har helseforetaket tidligere avvist.
I sakspapirene til styremøte 17. april framgår det at ventetiden innenfor psykisk helsevern barn og unge har og gått noe opp siste måneden og at ventelistene har økt. I styrepapirene står det at dette delvis henger sammen med opplæring knyttet til innføring av Helseplattformen, samtidig som at saker ikke kan sendes til private aktører på grunn av avvikling av avtaler fra 30.06.24.
Foretaket skriver:
«Dette vil framover gje ei stor utfordring med tanke på kapasitet. BUP Ålesund har 10 vakante stillinger og får og det største utfordringsbildet knytt til å ta tilbake saker frå privat aktør. Dette gir grunn til bekymring for utvikling av ventetid og fristbrot i tida framover. Eit av tiltaka er at Familie-eininga på Knausen i Molde vil bistå BUP Ålesund med å følgje opp polikliniske saker dei neste månadene.»
Det avbøtende tiltaket som foreslås vil gi ekstra belastning for pasienter og pårørende. I stedet for å få tilbud i Ålesund, der de fleste pasientene bor, må mindreårige pasienter reise til Molde. Det gir en reisetid på rundt to timer hver vei, i behandlingsforløp som ofte innebærer 10-20 konsultasjoner. Pasientene vil få et mye større skolefravær enn nødvendig. Fordi de er mindreårige, vil trolig også foresatte måtte ta seg fri fra jobb. For familiene er dette krevende, og for samfunnet gir det unødvendige kostnader og tap av produktiv arbeidstid.
Helseforetakene har tidligere sagt at oppsigelsen av private avtaler ikke skal få negative følger for pasientene, og forrige statsråd svarte i Stortinget følgende på spørsmål fra undertegnede:
"De lokale helseforetakene har i tillegg iverksatt lokale tiltak og gjort en selvstendig helhetlig vurdering som tilsier at de vil kunne ivareta pasientene i sine opptaksområder uten bruk av muligheten til å benytte avtaler for kjøp av private spesialisthelsetjenester innen PH."
Nå innrømmer helseforetaket at de ikke klarer dette.