Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1859 (2023-2024)
Innlevert: 24.04.2024
Sendt: 24.04.2024
Besvart: 02.05.2024 av kultur- og likestillingsminister Lubna Boby Jaffery

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Mener likestillings- og diskrimineringsministeren det er greit at norske festivaler og kulturinstitusjoner kansellerer kunstnere og artister på bakgrunn av at de er fra Israel, og hva mener ministeren om at kulturarrangementer som er offentlig støttet tilsynelatende diskriminerer basert på nasjonalitet, religion eller etnisitet?

Begrunnelse

I flere artikler siste uken kommer det frem at en anerkjent israelske kunstner ble invitert til å bidra til en internasjonal festival for «det frie profesjonelle scenekunstfeltet» i Bergen i juni, men nå ikke lenger er ønsket på bakgrunn av sin nasjonale og etniske bakgrunn.
Kunstneren er fra Israel. Festivallederen var i utgangspunktet så begeistret for det faglige nivået i kunstneren prosjekt at hun bekreftet deltakelsen uten å sjekke hvor hun bodde.
Når det kom frem at kunstneren var fra Israel, ble likevel avtalen om deltakelse annullert. Festivalen oppga først grunnen at hun bodde i Israel. Siden har festivalledelsen påstått at grunnlaget for avvisningen var at kunstneren får økonomisk støtte fra den Israelske stat. Dette stemmer ikke, da kunstneren ifølge henne selv ikke får noen økonomisk støtte fra den Israelske stat på nåværende tidspunkt.
Hun har selvsagt, på lik linje med norske kunstnere og kunstnere i andre land fått støtte på et eller annet tidspunkt i sin karriere. Dette virker som et dårlig og vikarierende argument fra en festivalledelse som er tatt med buksene nede. Undertegnede forstår godt at en del reagerer svært sterkt på at skattebetalernes penger brukes til å finansiere en norsk festival som åpenlyst diskriminerer personer på etnisk grunnlag.
Etter norsk lov er det nemlig ulovlig å diskriminere basert på nasjonalitet, rase eller religion. Til dette kulturarrangementet har både Bergen Kommune og Vestland fylkeskommune gitt offentlige tilskudd.
Kulturministeren er selv fra Bergen, og godt kjent med de lokale forhold.

Lubna Boby Jaffery (A)

Svar

Lubna Boby Jaffery: Regjeringen er på generelt grunnlag imot boikott av Israel. Selv om den israelsk-palestinske konflikten er inne i svært krevende tid, så mener regjeringen fortsatt at konflikten bare kan løses gjennom kontakt og dialog.

I Norge har kunstnere og kulturaktører frihet til å ytre seg. Vi vet at mange i kulturfeltet er engasjerte i det som skjer i verden rundt seg og er flinke til å bruke ytringsfriheten. Hvordan de velger å bruke denne friheten bør ikke regjeringen ha sterke synspunkter om.

Generelt er det å markere et standpunkt ved å velge å ikke samarbeide med noen, også omfattet av ytringsfriheten. Norske festivaler og kulturinstitusjoner står som utgangspunkt fritt til å velge hvem de ønsker å samarbeide med og hvordan de ønsker å uttrykke sitt politiske syn.
Det bør være et mål at offentligheten er romslig. Demokratiet er avhengig av et åpent ytringsrom med stor takhøyde. Hvem som bør gis en scene og hvordan det er greit å markere politisk motstand, vil det være ulike synspunkter om i et samfunn. Det er derfor viktig at vi har en løpende samtale om hvor vidt ytringsrommet bør være, og hva slags ytringskultur vi ønsker oss.

Ytringsfriheten må likevel utøves innenfor lovens rammer, og slik at enkeltpersoners diskrimineringsvern ivaretas.