Heidi Nordby Lunde (H): I Dagsnytt 18 hevdet Senterpartiets representant Per Martin Sandtrøen at EØS-avtalen hindrer Norge i å regulere strømeksporten for å senke strømprisen. Men Norge eksporterer også strøm til Storbritannia, som ikke er en del av EØS.
Hvis det faktisk er sant at mindre overføringskapasitet på mellomlandsforbindelsene hadde vært et effektivt virkemiddel for å få lavere strømpriser i Norge, hvorfor har ikke regjeringen satt ned kapasiteten på overføringen til Storbritannia betydelig?
Begrunnelse
Storbritannia er ikke lenger medlem av EU, og dermed er det ingen ting i EØS-avtalen som hindrer regulering av strømutveksling med britene. Likevel har kapasiteten på mellomlandsforbindelsen til Storbritannia vært symmetrisk fra norsk side, ikke begrenset. Mellomlandsforbindelsen mellom Norge og England, North Sea Link, har en kapasitet på 1 400 MW. Grunnet asymmetri i tilgjengelig kapasitet på britisk side ble kapasiteten på kabelen satt ned tilsvarende fra norsk side til 1 100 MW den 16.3.2023. Fem uker senere økte britene kapasiteten til 1 300 MW, og Statnett justerte da kapasiteten fra norsk side symmetrisk til 1 300 MW. Senere i juni samme år stoppet driften av kabelen opp grunnet feil på norsk side, og kabelen ble kjørt på halv kapasitet i seks dager. I slutten av juni derimot, var kapasiteten fult tilbake. Både britisk og norsk har siden 23. juni 2024 operert på maksimal kapasitet på 1 400 MW.