Skriftlig spørsmål fra Heidi Nordby Lunde (H) til energiministeren

Dokument nr. 15:1803 (2023-2024)
Innlevert: 18.04.2024
Sendt: 19.04.2024
Besvart: 24.04.2024 av energiminister Terje Aasland

Heidi Nordby Lunde (H)

Spørsmål

Heidi Nordby Lunde (H): I Dagsnytt 18 hevdet Senterpartiets representant Per Martin Sandtrøen at EØS-avtalen hindrer Norge i å regulere strømeksporten for å senke strømprisen. Men Norge eksporterer også strøm til Storbritannia, som ikke er en del av EØS.
Hvis det faktisk er sant at mindre overføringskapasitet på mellomlandsforbindelsene hadde vært et effektivt virkemiddel for å få lavere strømpriser i Norge, hvorfor har ikke regjeringen satt ned kapasiteten på overføringen til Storbritannia betydelig?

Begrunnelse

Storbritannia er ikke lenger medlem av EU, og dermed er det ingen ting i EØS-avtalen som hindrer regulering av strømutveksling med britene. Likevel har kapasiteten på mellomlandsforbindelsen til Storbritannia vært symmetrisk fra norsk side, ikke begrenset. Mellomlandsforbindelsen mellom Norge og England, North Sea Link, har en kapasitet på 1 400 MW. Grunnet asymmetri i tilgjengelig kapasitet på britisk side ble kapasiteten på kabelen satt ned tilsvarende fra norsk side til 1 100 MW den 16.3.2023. Fem uker senere økte britene kapasiteten til 1 300 MW, og Statnett justerte da kapasiteten fra norsk side symmetrisk til 1 300 MW. Senere i juni samme år stoppet driften av kabelen opp grunnet feil på norsk side, og kabelen ble kjørt på halv kapasitet i seks dager. I slutten av juni derimot, var kapasiteten fult tilbake. Både britisk og norsk har siden 23. juni 2024 operert på maksimal kapasitet på 1 400 MW.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Norge er del av det nordiske kraftmarkedet, som igjen er forbundet med de europeiske kraftmarkedene. Hovedprinsippene i EUs regulering av kraftmarkedene og krafthandel mellom land er langt på vei sammenfallende med prinsippene i de norske og nordiske kraftmarkedene. Disse prinsippene gjelder også for handelen med det britiske markedet.
Krafthandelen mellom land reguleres av internasjonale avtaler som EØS-avtalen, herunder energiregelverket som er del av denne, frihandelsavtalen og kraftavtalen mellom Norge og Storbritannia, og egne avtaler mellom Statnett og deres partnere på utenlandsforbindelsene. Avtalene legger til rette for fri krafthandel, uten hindringer mellom landene. EØS-avtalen artikkel 12 innebærer forbud mot å innføre kvantitative restriksjoner på eksport av strøm av prishensyn. En tilsvarende bestemmelse finnes i frihandelsavtalen art. 2.12 mellom Storbritannia og EØS-land.
Regjeringen er opptatt av å ivareta forsyningssikkerheten for strøm i Norge. Som en del av styringsmekanismen for vannkraft som regjeringen sørget for å få etablert, er det tydeliggjort at det av hensyn til forsyningssikkerheten kan fastsettes begrensninger på utenlandsforbindelser i situasjoner der det er reell fare for knapphet på energi og vi ikke får import. Spørsmålet om eksportbegrensninger er et relevant virkemiddel for å unngå kraftrasjonering av norske bedrifter og husholdninger, vil bero på en konkret vurdering av situasjonen. Forholdet til EØS-avtalen eller annet handelsregelverk, slik som det som gjelder overfor Storbritannia, er blant de spørsmålene som da må vurderes konkret i lys av den aktuelle situasjonen. Skulle Norge begrense handelen i et forsøk på å påvirke kraftprisen i Norge, ville det vært i strid med våre forpliktelser både overfor Storbritannia og EU-landene. Dersom vi likevel hadde tatt et slikt grep ville vi blant annet risikert at vi ikke lenger ville vært sikret tilgang på import av kraft når vi virkelig trenger det.