Turid Kristensen (H): Etter straffelovens § 56 kan personer fratas retten til å ha en stilling eller utøve en virksomhet eller aktivitet, noe som burde kunne sikre trygge fritidsaktiviteter også i privat regi.
Kan statsråden gjøre rede for om bestemmelsen anvendes i tilstrekkelig grad overfor personer som er dømt for f.eks. seksuelle overgrep mot barn og unge, hvilke konsekvenser et slikt rettighetstap, og eventuelle brudd på rettighetstapet, får og om lovverket i tilstrekkelig grad sikrer barn og unge trygge fritidsaktiviteter også i privat regi?
Begrunnelse
Det pågår en rettssak mot en trener i Hordaland tingrett i Bergen. Mannen er tiltalt for seksuell omgang med to utøvere under 16 år, samt å ha misbrukt sin stilling for å skaffe seg seksuell omgang med de to og en tredje utøver. I forbindelse med denne saken er det stilt spørsmål om hvordan samfunnet kan sikre seg at personer som er dømt for seksuell omgang og seksuelle overgrep ikke får adgang til å inneha stillinger og eller utføre frivillig arbeid rettet mot barn og unge i fremtiden.
I organisert idrett kreves politiattest uten merknader for å få utføre oppgaver overfor bl.a. mindreårige. Etter straffeloven § 56 kan en person som har begått en straffbar handling, fratas retten til å ha en stilling eller utøve en virksomhet eller aktivitet i framtiden. Likevel uttaler politiet til NRK at de gjerne vil frata mannen retten til å ha stilling eller verv som trener for mindreårige, men at de kun har myndighet til å gripe inn i organisert idrett og at det er begrenset hva politiet har myndighet til å håndheve, selv ved en eventuell rettskraftig dom.
Bistandsadvokaten til fornærmede i saken har uttalt til mediene at denne saken illustrerer alvorlige mangler i dagens lovverk. Bistandsadvokaten mener at det er et hull i lovverket som det må gjøres noe med for at idretten skal være et trygt sted for alle, særlig for barn og unge, også i privat regi.
Norges idrettsforbund (NIF) har uttalt at det åpenbart kan være problematisk at en trener som er siktet eller dømt for vold eller seksuelle overgrep mot barn, kan fortsette som trener utenfor den organiserte idretten. NIF har ikke myndighet til å gripe inn overfor trening og aktivitet som skjer i privat regi, og er kjent med tilfeller hvor trenere som er dømt for alvorlige strafferettslige forhold, som vold eller overgrep, etablerer tilsvarende private aktivitetstilbud for barn og unge.
Politiet påstår at verken politiet eller NIF kan legge ned noe forbud mot privat initiativ for å trene noen, også selv om den overgrepstiltalte skulle bli dømt. Innebærer dette at straffelovens § 56 (og eventuelle andre lovbestemmelser) ikke kommer til anvendelse i slike saker selv om det i forarbeidene til loven omtales at rettighetstap blant annet omfatter både næringsvirksomhet og rene sports- og fritidsaktiviteter.