Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til kommunal- og distriktsministeren

Dokument nr. 15:1734 (2023-2024)
Innlevert: 10.04.2024
Sendt: 11.04.2024
Rette vedkommende: Klima- og miljøministeren
Besvart: 17.04.2024 av klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Vil statsråden sørge for at kommunene får tilskudd til å finansiere tømmeanlegg for fritidsbåter, som følge av regjeringens ønskede krav om forbud mot tømming av septik fra fritidsbåter i Oslofjorden?

Begrunnelse

Regjeringen har nylig hatt en forskrift om forbud mot tømming av septik fra fritidsbåter i Oslofjorden på høring. I dag kan fritidsbåter tømme septik 300 meter unna fastland og øyer. Et slikt forbud vil ramme flere hundre tusen fritidsbåteiere. Forbudet begrunnes som et miljøtiltak for Oslofjorden.
Kragerø kommune har rundt 10 500 innbyggere, men hver sommer kommer 50 000 turister på besøk for å nyte sommer, bading og båtliv. Forurensningsloven slår fast at kommunene skal sørge for nødvendige anlegg for tømming av avløpsvann fra fritidsbåter. Kragerø har i dag én tømmestasjon for fritidsbåter. Med en innføring av forbud mot utslipp av septik i sjøen, er det naturlig å tro at behovet for styrking av infrastrukturen til tømming av avløpsvann økes betraktelig. For en kommune som Kragerø, som vil bli meldt inn på ROBEK-lista etter at regnskap 2023 er vedtatt i kommunestyret i mai 2024, er det en dyr pris å finansiere tømmestasjoner som i stor grad benyttes av andre enn kommunens egne innbyggere.

Andreas Bjelland Eriksen (A)

Svar

Andreas Bjelland Eriksen: Stortinget vedtok i 2018 at regjeringen skulle legge fram en helhetlig tiltaksplan for Oslofjorden for å sikre en ren, rik og tilgjengelig Oslofjord for alle. Et av tiltakene i planen var å utarbeide en nasjonal forskrift som forbød utslipp av kloakk fra fritidsbåter. En forskrift om et slikt forbud i Oslofjorden ble sendt på høring 3. januar 2024. Innkomne høringsuttalelser er nå under vurdering.
Et sentralt poeng i arbeidet med forskriften, har vært at båteiere bør ta ansvar for å kvitte seg med egen kloakk på en måte som ikke øker utslipp av næringssalter og organisk materiale til en fjord hvor slik tilførsel bør reduseres. Forurensningsloven § 7 inneholder også en generell plikt til å unngå forurensning og «forurenser betaler»-prinsippet innebærer at den som skaper utslipp, skal betale kostnaden utslippet påfører samfunnet.
Både kommuner og havneansvarlige har, ifølge henholdsvis forurensningsloven § 26 og forurensningsforskriften § 20-5, allerede i dag en selvstendig plikt til å sørge for etablering og drift av mottaksordninger for tømming av kloakk fra fritidsbåter. Hvor stort behovet for å etablere nye anlegg blir og hvor mye bruken av eksisterende anlegg vil øke, ved innføringen av et forbud mot kloakkutslipp fra fritidsbåter, er vanskelig å anslå og vil variere mellom kommunene. Kommuner som ikke ønsker å finansiere tjenesten over eget budsjett kan kreve at båteiere selv betaler for å tømme kloakken fra fritidsbåtene sine. Mange kommuner/havneansvarlige finansierer allerede i dag tømmeanleggene gjennom slik brukerbetaling.