Skriftlig spørsmål fra Guri Melby (V) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:1724 (2023-2024)
Innlevert: 10.04.2024
Sendt: 10.04.2024
Besvart: 17.04.2024 av klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen

Guri Melby (V)

Spørsmål

Guri Melby (V): 3. januar la Matsvinnutvalget fram sin rapport om hvordan Norge kan halvere matsvinnet i Norge, samt forslag til en ny matkastelov. Siden har det vært stille.
Når kan vi forvente at regjeringen kommer med tiltak for oppfølging av utvalgets anbefalinger for å redusere matsvinnet?

Begrunnelse

Norge har et mål om å halvere matsvinnet fra 2015 til 2030. Mat som kastes representerer et betydelig miljøproblem, ettersom bortkastede matvarer ikke bare er en sløsing med ressurser, men også fører til unødvendige utslipp av klimagasser. Ifølge Framtiden i våre hender var samlet matsvinn på 456 533 tonn i Norge i 2020, noe som tilsvarer 85 kilo matsvinn per innbygger. Matsvinnet tilsvarte klimagassutslipp på over 1 350 000 tonn CO2, noe som tilsvarer årsforbruket til over 500 000 bensin- og dieselbiler.

Andreas Bjelland Eriksen (A)

Svar

Andreas Bjelland Eriksen: Å redusere matsvinn er høyt prioritert av regjeringen. Derfor nedsatte vi et utvalg som har utredet helhetlig tiltaks- og virkemiddelbruk for å nå målet om å redusere matsvinnet med 50 prosent innen 2030. Matsvinnutvalget har gjort et omfattende arbeid, og i januar fikk vi overlevert utvalgets rapport som inneholder flere konkrete forslag. De foreslår blant annet en utvidelse og videreutvikling av bransjeavtale og ny matkastelovgivning. Flere av tiltakene må utredes nærmere, slik også utvalget pekte på ville bli nødvendig, og vi vurderer nå hvordan vi best mulig kan styrke arbeidet med å redusere matsvinnet med 50 % innen 2030. Innenfor
tiltakene som foreslås knyttet til aktsomhetskrav og andre regelverksforslag, har utvalget heller ikke lagt frem forslag til hvordan dette konkret kan nedfelles i lov eller forskrift.
Arbeidet med å redusere matsvinn har stor støtte i bransjen, i Stortinget og i befolkningen. Vi skal jobbe effektivt med å få på plass nye tiltak som kan bidra til å nå målene våre, og vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte. Samtidig vil jeg peke på at flere av tiltakene, eksempelvis å gjøre aktsomhetsvurderinger knyttet til matsvinnet som oppstår, er tiltak bransjen selv kan ta tak i allerede nå. Jeg vil derfor oppfordre alle deler av verdikjeden til å se på hvilke tiltak som kan gjennomføres på eget område, og følge opp, slik at vi kan redusere matsvinnet så raskt som mulig.