Skriftlig spørsmål fra Erlend Wiborg (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1636 (2023-2024)
Innlevert: 28.03.2024
Sendt: 02.04.2024
Besvart: 05.04.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Erlend Wiborg (FrP)

Spørsmål

Erlend Wiborg (FrP): Har vi tilfeller der norske borgere eller andre med oppholdstillatelse i Norge har reist til Afrika for å tilslutte seg til IS eller lignende terrororganisasjoner der, og hva gjør regjeringen for å hindre dette og også straffeforfølge de som allikevel drar?

Begrunnelse

Svenske Säkerhetspolisen meldte nylig at de ser en økt interesse fra personer i Sverige til å reise til Afrika for å tilslutte seg terrororganisasjoner som f.eks. IS. Jeg ber derfor statsråden redegjøre for om vi ser det samme i Norge, hvor stort omfang og hva regjeringen gjør for å hindre dette og straffeforfølge de som allikevel drar.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: PST opplyser at tjenesten ikke er kjent med økt interesse i Norge for å reise til Afrika for å tilslutte seg terrororganisasjoner, og det er ingen nyere informasjon om reiser med en slik hensikt. Historisk har interessen for terrororganisasjoner i Afrika vært lavere enn for tilsvarende organisasjoner i Midtøsten. PST er kjent med et fåtall norske borgere som de siste årene har reist til Afrika for å slutte seg til terrororganisasjoner.
Straffeloven har flere straffebestemmelser som kan være aktuelle i slike tilfeller som beskrives i spørsmålet. Deltakelse i en terrororganisasjon er straffbart etter straffeloven § 136 a. Bestemmelsen rammer også forsøk, og straffen er fengsel inntil 6 år. I straffeloven § 136 b er det en egen bestemmelse om reiser med terrorformål. Bestemmelsen rammer den som reiser til utlandet med forsett om å begå terrorhandlinger mv. Forsøk på slike reiser er også straffbart, og straffen er fengsel inntil 6 år. Etter mitt syn gir disse bestemmelsene – sammen med de øvrige bestemmelsene om terrorhandlinger mv. i straffeloven kapittel 18 – et dekkende strafferettslig vern mot at personer reiser til utlandet for å slutte seg til og delta i terrororganisasjoner.
PST har etterforsket og iretteført flere saker mot norske borgere som gjelder overtredelse av straffeloven § 136 a.
Kampen mot voldelig ekstremisme og terror er et løpende arbeid som må følges opp og utvikles kontinuerlig. Regjeringen mottok nylig Ekstremismekommisjonens utredning og tar sikte på å fremme en stortingsmelding om ekstremisme våren 2025. Jeg vil også vise til den nasjonale kontraterrorstrategien som danner grunnlaget for en samlet innsats på tvers av alle relevante sektorer, for å forebygge radikalisering og hindre terror.