Skriftlig spørsmål fra Marian Hussein (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1605 (2023-2024)
Innlevert: 21.03.2024
Sendt: 22.03.2024
Besvart: 05.04.2024 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Marian Hussein (SV)

Spørsmål

Marian Hussein (SV): Hvilke faglige standarder ligger til grunn når det planlegges arealer til sykehusskoler i forbindelse med nye sykehusprosjekter, og hvordan sikres det at disse følges i det enkelte prosjekt?

Begrunnelse

Jeg har blitt kjent med at ansatte på Sykehusskolen både ved OUS Radiumhospitalet og OUS Rikshospitalet er urolige for at det ikke planlegges dedikerte arealer til undervisning i nær tilknytning til barneavdelingene. Både fra helsefaglig og pedagogisk personell er det etter det jeg forstår en klar oppfatning om at det er nødvendig med dedikerte arealer til undervisning i sykehusskolene for at barna skal kunne ha et undervisningsfelleskap, og at disse ligger i nær tilknytning til sengepostene. Jeg forstår det slik at det oppleves som viktig både for å unngå unødvendig ressursbruk knyttet til å følge barn til og fra undervisningen, og for å bidra til at undervisningen blir engasjerende og god. Barn som trenger sykehusbehandling over tid har allerede svakere forutsetninger for å få fullt utbytte av undervisningen, og for denne representanten synes det klart at undervisning på Teams eller krangler om hvem som skal følge til og fra sengeposten ikke vil være et positivt bidrag.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Jeg har forelagt spørsmålet for Helse Sør-Øst RHF, som har gitt følgende tilbakemelding:

«Ved Nye Rikshospitalet samles regionale og nasjonale funksjoner. Samtidig vil sykehuset gi et lokalsykehustilbud for rundt 200 000 innbyggere og til alle barn og unge under 18 år med somatisk sykdom i Oslo.
Det er i planleggingen av Nye Rikshospitalet lagt stor vekt på at sykehuset skal bli ett funksjonelt sykehus, og ikke to sykehus ved siden av hverandre. Dette medfører at nye bygg legges tett inntil eksisterende bygg for å få til en god sambruk mellom eksisterende og nye bygg. Når Nye Rikshospitalet står ferdig i 2031, vil fortsatt de fleste pasientsenger, operasjonsstuer og poliklinikkrom være plassert i eksisterende bygg.
Barn og ungdom skal i minst mulig grad eksponeres for dramatiske og skremmende opplevelser forbundet med en sykehusinnleggelse. De skal ha tilbud om skole, lek og behandling i egnede lokaler, og de har rett til å ha en eller begge foresatte hos seg under hele behandlingsforløpet.
De aller fleste av funksjonsområdene til barn og ungdom er prioritert til nye arealer. Både barnemottak, døgnområder (158 enerom) og poliklinikk for barn og ungdom legges til nytt barne- og ungdomssenter i M- og N-byggene. Barneintensiv og nyfødtintensiv legges til nye lokaler i J-bygget, mens operasjonsstuene for barn blir lagt til både nytt J-bygg og til eksisterende bygg.
Alle barn ved Nye Rikshospitalet vil få enerom der undervisning kan foregå i rolige omgivelser. I tillegg etableres arealer for stimulering og aktivisering som oppholdsrom, lekerom og treningsrom. Skolen beholder sin plassering i eksisterende bygg E. E-bygget ligger med en gangavstand på ca. 2 min fra barne- og ungdomssenteret. Dette mener vi er en fullgod løsning for både barn og ansatte.
Når det gjelder Radiumhospitalet, vil barn og unge være innlagt på Rikshospitalet, men få sin strålebehandling ved Radiumhospitalet. Fasiliteter til skole er derfor ivaretatt ved Rikshospitalet.»