Skriftlig spørsmål fra Ine Eriksen Søreide (H) til kommunal- og distriktsministeren

Dokument nr. 15:1588 (2023-2024)
Innlevert: 20.03.2024
Sendt: 20.03.2024
Rette vedkommende: Utenriksministeren
Besvart: 10.04.2024 av utenriksminister Espen Barth Eide

Ine Eriksen Søreide (H)

Spørsmål

Ine Eriksen Søreide (H): Hva er statsrådens vurdering av saken rundt offentlig tilgang til Barents Observers arkiver?

Begrunnelse

I 2015 søkte Barents Observer, som da var en del av Barentssekretariatet, om vern under redaktørplakaten. Dette for å sikre pressefrihet og uavhengighet i en stadig mer anstrengt situasjon i nord. Styret i Barentssekretariatet svarte med å si opp redaktøren i Barents Observer, som i sin tur opprettet det nye nettstedet Independent Barents Observer. Journalistene fulgte redaktøren over til det nye nettstedet.
Siden da har Independent Barents Observer blitt nektet opphavsrett til egne arkiver fra perioden 2008–2015, på tross av flere henvendelser til Barentssekretariatet. Journalistene har også måttet bruke midler på juridisk assistanse, samtidig som de har fortsatt sin virksomhet med å løfte journalistikken om Russlands endrede fremferd i nordområdene på den nasjonale og internasjonale arena.
Arkivet består av 6 000-8 000 nyhetssaker og er av uvurderlig verdi for forskningen og offentligheten. Treneringen av overføringen forringer arkivets kvalitet.

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: Barents Observer var i perioden fram til 2015 en del av Barentssekretariatet IKS som eies av de tre nordnorske fylkeskommunene.
Innholdet som ble laget i forbindelse med arbeidet i Barents Observer i perioden fram til 2015 inneholder verdifull informasjon om utviklingen i nordområdene og samarbeidet i Barentsregionen i den aktuelle perioden.
Fra Utenriksdepartements ståsted er det viktig at arkivet i Barentssekretariatet som også omfatter materiale i tilknytning til Barents Observer, tas vare på. Det er viktig at dette materialet fortsetter å være offentlig tilgjengelig slik det er i dag. Barentssekretariatet har opplyst Utenriksdepartementet at de allerede har startet en prosess med Riksarkivet for å ta vare på arkivet for ettertiden og potensielt gjenopprette kvaliteten, samt å sikre at innholdet forblir offentlig tilgjengelig.