Skriftlig spørsmål fra Erlend Svardal Bøe (H) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1561 (2023-2024)
Innlevert: 15.03.2024
Sendt: 15.03.2024
Besvart: 22.03.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Erlend Svardal Bøe (H)

Spørsmål

Erlend Svardal Bøe (H): Hva har statsråden gjort av konkrete tiltak det siste året for å løse utfordringen med lang reisevei til barnehus i Nord-Norge?

Begrunnelse

For litt over ett år siden debatterte Stortinget oppfølgingen av NOVAs barnehusevaluering som kom i 2021. Evalueringen slår fast at det fremdeles er områder i landet der lang reisevei til barnehus er en stor utfordring. Det gjør tilbudet mindre tilgjengelig og øker risikoen for at det utvikles ad-hoc løsninger som på sikt undergraver barnehusmodellen. I barnehusevalueringen trekkes Nord-Norge fram spesielt. Solberg-regjeringen bestemte i 2021 at det skulle etableres barnehus i Finnmark.
Da Stortinget debatterte evalueringen og lange reiseavstander til barnehus i Nord-Norge i fjor, uttalte statsråden følgende i debatten: «Jeg mener det er naturlig å vurdere om det er riktig å etablere enten flere barnehus eller andre modeller for å gjøre barnehusene tilgjengelig for flere barn. Vi vet i dag at mange har opptil flere timers reisevei. Det kan være krevende for et barn med den reiseveien på en dag hvor man også skal gjennom noe som for den enkelte kan være veldig belastende. Det mener jeg er viktig at vi har med oss videre». Denne uttalelsen ble altså gjort etter at etableringen av nytt barnehus i Finnmark ble bestemt av Solberg-regjeringen i 2021, og statsråden erkjente med det et videre behov for å få ned lange reiseavstander i Nord-Norge.
I januar 2023 opprettet Statens barnehus Tromsø sammen med Troms politidistrikt en midlertidig underavdeling i Harstad, blant annet fordi det er svært vanskelig å frakte barn fra Harstad til barnehuset i Tromsø, særlig i saker der barn ikke kan følges av egne foreldre (aksjonssaker), og derfor må hentes ut av skole og barnehage på avhørsdagen. Denne underavdelingen er nå avviklet, selv om det var et stort behov for den. Jeg utfordret statsråden på videreføring av underavdelingen i september, men det var ingen vilje til å sikre underavdelingen videre. Her fra spørsmålet i september: https://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Sporsmal/Skriftlige-sporsmal-og-svar/Skriftlig-sporsmal/?qid=95369
Jeg er opptatt av at vi får ned reiseavstandene. Det vil sikre et mer tilgjengelig og et mer likeverdig barnevernstilbud for barn og unge som står i en sårbar og vanskelig situasjon, også i Nord-Norge.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Statens barnehus står sentralt i arbeidet for å sikre at barns rettsikkerhet ivaretas og at hjelpen til barn som vitne til eller utsatt for vold og seksuelle overgrep er godt koordinert. Jeg er helt enig i at tilgjengeligheten til et barnehus må være god for at tilbudet skal være reelt.
I evalueringen av Statens barnehus ble det vist til at det særlig er i Nord-Norge reiseavstandene for barn er størst, og hvor det kan være behov for å etablere et nytt barnehustilbud. Som oppfølging av regjeringens opptrappingsplan mot vold og overgrep mot barn og vold i nære relasjoner som ble lagt frem før jul, vil vi gjennomføre en utredning av behov for etablering av ytterligere barnehustilbud der lang reiseavstand er en utfordring. Oppstart av dette arbeidet finner sted når etableringen av Statens barnehus i Finnmark er gjennomført.
Barnehusene er bygget på en helhetlig modell der det tilrettelegges for avhør, gjennomføres medisinske undersøkelser og tilbys behandling og oppfølging av barn og psykisk utviklingshemmede. En etablering av nye barnehus krever derfor et tett samarbeid mellom særlig justis- og helsesektoren for å sikre at de nødvendige tjenestene kan tilbys. Det er viktig at nyetableringer ikke forhastes og at alle berørte gis mulighet til å sørge for riktig dimensjonering av sine tjenester inn i barnehusene. Vi kan ikke risikere at barnehusmodellen uthules som det helhetlige tilbudet til volds- og overgrepsutsatte barn.