Skriftlig spørsmål fra Per-Willy Amundsen (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1540 (2023-2024)
Innlevert: 14.03.2024
Sendt: 14.03.2024
Besvart: 22.03.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Per-Willy Amundsen (FrP)

Spørsmål

Per-Willy Amundsen (FrP): Er statsråden enig med Politiets Fellesforbund i at Politihøgskolens avlysning av etterutdanning innen IP3, etterretning og skjulte etterforskningsmetoder grunnet manglende finansiering, kan få alvorlige konsekvenser for beredskapen og kapasiteten til norsk politi?

Begrunnelse

Det vises til følgende nettsak av 13.03.24 hos Politiforum:
https://www.politiforum.no/budsjettkrisen-i-politiet-phs-politibudsjettet-2024/politihogskolen-avlyser-utdanninger-pa-grunn-av-okonomi/258060

Innledende avsnitt hitsettes:

«Stramme politibudsjetter har ført til at antallet politiårsverk i politidistriktene ble redusert fra 10.242 årsverk i januar i fjor, til 9 895 årsverk i januar i år. Dette er en reduksjon på 347 årsverk.
Men de trange budsjettene får også konsekvenser for muligheten for etter- og videreutdanning ved Politihøgskolen.
Finansieringen av disse kurs- og studietilbudene gjøres både over rammebudsjettet til Politihøgskolen, ekstern finansiering og gjennom belastningsfullmakt fra POD. I et brev til politidistriktene skriver Politihøgskolen nå:
«Utdanninger finansiert over belastningsfullmakten, vil til enhver tid være avhengig av PODs føringer. Belastningsfullmakten for 2024 ble endelig den 28.02.24, og vi ser at vedtatt finansiering dessverre ikke dekker alle tilbud vi ønsket å gi.»
Derfor ser Politihøgskolen seg nødt til å avlyse eller utsette kurs innenfor både IP3, etterretning og skjulte etterforskningsmetoder.»

Følgende avsnitt hitsettes:

«Ørjan Hjortland, nestleder i Politiets Fellesforbund, mener det er svært uheldig at utdanningene avlyses.
- Jeg må si at jeg er overrasket, og jeg vil påstå at dette kan få alvorlige konsekvenser for beredskapen og kapasiteten til norsk politi. Etter- og videreutdanning er viktig for å videreutvikle politiet, og opprettholde den kompetansen vi trenger, sier Hjortland.
Politiets Fellesforbund har også lenge fått tilbakemeldinger om at flere politidistrikt både på grunn av svak økonomi og på grunn av krevende bemanningssituasjon har sendt færre personell til etter- og videreutdanning de siste årene.
- Vi har vært tydelige på at etter- og videreutdanningene ved Politihøgskolen er viktige. De utdanningene som avlyses nå, er utdanninger i svært viktig spisskompetanse. Denne fagkunnskapen er viktig, spesielt i den krevende situasjonen vi opplever nå, med blant annet trussel fra profesjonelle, organiserte kriminelle nettverk, og den sikkerhetspolitiske situasjonen vi er i. Så å avlyse og utsette videreutdanning og kurs innenfor disse feltene er kritisk for norsk politi, sier Hjortland.»

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Det er Politidirektoratets (POD) oppgave å sørge for at politiet har den riktige kompetansen for å kunne løse sitt oppdrag innenfor tildelte rammer, og å disponere ressursene slik de finner det mest hensiktsmessig. Direktoratet har opplyst at beslutningen om å utsette IP3 kurs og etterutdanning innen etterretning og skjult etterforskning er gjort i samråd mellom Politihøgskolen (PHS) og direktoratet. Jeg legger til grunn at de gjør prioriteringer som gir mest mulig trygghet og best mulig tjenester for innbyggerne.
Kompetanseheving av politiets personell skjer på flere måter, ikke bare gjennom etter- og videreutdanning ved Politihøgskolen. I år vil Kripos holde kurs for ansatte i politidistrikter og særorgan for å bidra til å heve kompetansen på etterretning. Politidistriktenes IP3 mannskaper skal gjennomføre 103 treningstimer hvert år for å opprettholde sin IP3 godkjenning. Omtrent 500 IP3 fra politidistriktene trener ved beredskapssenteret hvert år. POD har opplyst at de ikke er bekymret for at en mindre utsettelse av kurs ved PHS for enkelte IP3 mannskaper vil medføre forringet beredskap.