Skriftlig spørsmål fra Irene Ojala (PF) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1518 (2023-2024)
Innlevert: 12.03.2024
Sendt: 12.03.2024
Besvart: 21.03.2024 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Irene Ojala (PF)

Spørsmål

Irene Ojala (PF): Kan statsråden bekrefte at PCI-tilbudet i Bodø videreføres, eller er det slik at pasienter i Nordland kan stå i fare for å miste sitt nærmeste tilbud?

Begrunnelse

I 2017 besluttet Helse Nord å opprette PCI tilbud ved Nordlandsykehuset i Bodø. Fram til da hadde et slik tilbud for Nordlands innbyggere blitt gitt ved UNN i Tromsø. Det ble besluttet at det skulle driftes som et dagtilbud kl. 08:00-16:00, inntil evaluering skulle gjøres etter fem år (altså 2022). Senteret er driftet i over fire år etter oppstarten i februar 2020.
PCI-senteret i Bodø har gjort at pasienter og befolkning i Nordland har fått et betydelig bedre helsetilbud. Tilbudet er bedre fordi det gir kortere transporttid til PCI-senter for pasienter fra Nordland med store hjerteinfarkt, og fordi det nå er flere hjerteinfarktpasienter som blir PCI-behandlet innen 72 timer. Norsk hjerteinfarktregister viser at andel pasienter under 85 år med hjerteinfarkt fra Helgelandsykehusene, som blir invasivt utredet innen 72 timer, har økt signifikant fra ca. 65 prosent i 2019 (før PCI i Bodø) til 80-85 prosent i 2021 og 2022.
Etableringen av PCI-senteret i Bodø har ført til god rekruttering av hjertespesialister til regionen, grunnet stimulerende, spennende og komplett faglig arbeidsmiljø. LIS-leger søker seg til Bodø både fra Helgeland og Finnmark.
Komplett kardiologisk utredning og behandling i Bodø gir god læringsarena for medisinstudenter fra UiT, med et komplett faglig læringsmiljø innenfor hjertemedisin. UiT er avhengig av robuste og faglig gode læringsarena utenfor UNN, som ikke har pasientgrunnlag og kapasitet til alle studentene.
PCI-tilbudet i Bodø gir altså betydelig gevinst og bedre pasienttilbud i Nordland, i tillegg til at det påvirker UNNs kapasitet og tilbud, også til pasienter fra Finnmark. Det er bekymring for hva som vil skje med Finnmarks pasientgrunnlag på 75 000 dersom PCI-tilbudet i Bodø legges ned, og Nordlands pasientgrunnlag på 240 000 overføres til UNN. Slik det er i dag sendes pasienter fra Finnmark som har/kan ha Angina Pectoris og hjerteinfarkt, svært ofte innom lokalsykehuset i Hammerfest eller Kirkenes. Der blir de i flere dager - når de egentlig skulle vært direkte til UNN i Tromsø, som er Finnmarks hjerteavdeling. Pasienter fra Kautokeino, Alta, Vardø, Karasjok eller Honningsvåg sendes stadig til Hammerfest på flere dagers opphold – når de egentlig skulle direkte til UNN i Tromsø.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Som representanten viser til, vedtok Helse Nord RHF i desember 2017 å opprette et PCI-tilbud ved Nordlandssykehuset Bodø i en senter-satellitt-modell fra det regionale PCI-senteret ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) Tromsø, jf. styresak 137-2017. I samme styresak ble det vedtatt at PCI-behandlingen ved Nordlandssykehuset Bodø skulle etableres som dagtilbud med planlagt oppstart i 2019. Det ble forutsatt at etableringen av et PCI-tilbud i Bodø ikke skulle svekke Universitetssykehuset Nord-Norges posisjon som universitetssykehuset i regionen. Videre ba styret administrerende direktør om å gjennomføre en evaluering av tilbudet innen fem år.
Helse Nord RHF opplyser at det nå gjennomføres en evaluering av saken, jf. styresak 106-2023 «Mandat for evaluering av invasiv kardiologi tilbud i Helse Nord». Utredningen og evalueringen utføres av en ekstern ekspertgruppe med medlemmer foreslått av UNN og Nordlandssykehuset.
Helse Nord RHF opplyser videre at de etter planen skal motta evalueringsrapporten 12. april. Basert på evalueringen og egen vurdering av denne, vil det bli lagt frem en beslutningssak for styret i Helse Nord RHF med forslag til hvordan PCI-tilbudet i regionen skal organiseres fremover.