Ola Elvestuen (V): Det jobbes bredt med å få på plass tiltak for å redusere utslippene av nitrogen til Oslofjorden.
Hvordan vil departementet sikre at denne nye tillatelsen ikke vil underminere eller motarbeide de pågående miljøtiltakene for å forbedre vannkvaliteten og økosystemene i Oslofjorden, og helt konkret, hvilke tiltak vil statsråden gjennomføre for å redusere mer enn de 200 tonn nitrogentilførselen til Oslofjorden får årlig som følge av den utvidede utslippstillatelsen?
Begrunnelse
Tilstanden i Oslofjorden er kritisk, hovedsakelig på grunn av forurensing fra landbruk, avløp og industri, overfiske, og bygging i strandnære områder. Disse faktorene bidrar til en for stor tilførsel av næringsstoffene nitrogen og fosfor samt ulike miljøgifter, som igjen påvirker det marine livet og økosystemet negativt.
Reduksjon av nitrogentilførsel er spesielt viktig fordi nitrogen fremmer veksten av hurtigvoksende alger på bekostning av langsommere voksende arter som ålegress, som er essensielle for oppvekstområder for fisk. Når tilførselen av næringssalter overskrider naturens tålegrense, dominerer alger som fortrenger disse viktige habitatene. Ålegressenger spiller en kritisk rolle i økosystemet ved å tilby leveområder for en rekke marine arter. Overskudd av nitrogen fører til eutrofiering, som kan resultere i oksygenmangel og død for bunndyr og fisk. Dette har direkte konsekvenser for biodiversiteten og økosystemets helse i fjorden.
Chemring Nobel i Asker fikk nylig tillatelse til å øke produksjonen av sprengstoffkjemikalier som HMX (High Melting Explosive/oktogen) og NTO (Nitrotriazolone), hvilket medfører en økning i nitrogenutslipp fra 41 tonn til 200 tonn årlig, frem til 1. januar 2028. Denne beslutningen har blitt forklart med behovet for å etterfylle Norges ammunisjonslagre i lys av den pågående krigen i Ukraina.