Skriftlig spørsmål fra Sofie Marhaug (R) til statsministeren

Dokument nr. 15:1466 (2023-2024)
Innlevert: 07.03.2024
Sendt: 07.03.2024
Rette vedkommende: Energiministeren
Besvart: 14.03.2024 av energiminister Terje Aasland

Sofie Marhaug (R)

Spørsmål

Sofie Marhaug (R): Hvordan mener statsministeren at regjeringen har lært av Fosen-saken, når staten gjennom Statkraft står i spissen for utbygginger i reinbeiteområder i Lebesby og Gamvik, og regjeringen selv står bak et kraftløft som skaper store bekymringer?

Begrunnelse

Tidligere denne uken ble det enighet mellom reindriften og vindkraftselskapet på Nord-Fosen. Dette skjedde nesten 900 dager etter Fosen-dommen.
Etter enigheten understreket statsministeren at staten skal ta lærdom av dette, slik at lignende situasjoner ikke oppstår igjen.
Samtidig er presset på å bygge vindkraft i reindriftsområder sterkere enn på lenge, særlig som følge av regjeringens "kraftløft" i Finnmark.
Det er i dag gitt, søkt eller meldt om nye vindkraftprosjekter på land tilsvarende 3000 MW i Finnmark. I tillegg er flere prosjekter på trappene. Fortum Nordkraft Vind har ett prosjekt i Porsanger, men ikke minst er det statens eget kraftselskap Statkraft som har store planer for mer vindkraft i Finnmark, med tre nye prosjekter i Lebesby og Gamvik, i tillegg til en oppgradering og utvidelse. Det er kjent at vindkraftverkene vil ta områder som i dag brukes til reindrift.
NVE arbeider nå med en helhetlig prosess for behandling av søknader om nettanlegg og kraftproduksjon i Finnmark, hvor søknader behandles samlet og raskere enn vanlig. For ny kraftproduksjon som skal vurderes i den samlede prosessen, må det sendes inn en formell melding innen 22. april. NVE har som mål å sende prosjekter på høring i august.
Kraftløftet og NVEs påfølgende prosess har møtt mye motstand i Finnmark. Både kraftselskapene lokalt og samiske interesser har reagert.
I en sak fra 4. desember 2023 sier Per Erik Ramstad i Alta Kraftlag at regjeringen og NVEs prosess fører til lansering av altfor mange prosjekter og skaper økt konflikt med reindriften. Sametingspresidenten mener også at det lanseres altfor mange prosjekter nå som genererer mye arbeid.
Fosen-dommen burde lært myndighetene at reindrift og vindkraft passer dårlig sammen. Basert på mangelfulle utredninger, og at man ignorerte reindriftens høringsinnspill og bekymringer, valgte man å bygge vindkraft i viktige reindriftsområder. Nå kan altså det samme skje igjen. Regjeringens prosess som sørger for at svært mange prosjekter skal utredes på en gang og på kort tid, kan gjøre at faren for en ny Fosen-sak øker.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: I forbindelse med godkjenningen av Snøhvit Future, lanserte regjeringen et kraft- og industriløft for Finnmark. Kraftløftet innebar mål for revitalisering av kraftsystemet i Finnmark, som i dag er preget av lite fleksibilitet og flere lag med nettbegrensninger. Uten økt nettkapasitet er det ikke mulighet for nye, større industrietableringer eller ny kraftproduksjon i store deler av fylket. Det ble også satt som mål at den fornybare kraftproduksjonen i Finnmark skal øke minst like mye som den planlagte forbruksøkningen ved Hammerfest LNG, forutsatt konsesjon.
På bakgrunn av regjeringens kraftløft, prioriterer NVE behandlingen av nett og produksjon i Finnmark. NVE har lagt opp et behandlingsløp som innebærer koordinering av nett og produksjon og hvor prosjektene kan sees i sammenheng, og NVE har satt frister for å melde inn prosjekter til behandling. I forbindelse med NVEs innledende arbeid er det lansert et stort antall potensielle nye kraftprosjekter i Finnmark, og det er antatt at NVE vil få til behandling nye prosjekter som tilsvarer flere tusen MW ny vindkraft. Både regjeringen og NVE er klare på at det ikke er realistisk å gi konsesjon i et slikt omfang. Verken kraftsystemet eller hensynet til berørte interesser som natur og miljø og samiske interesser, gir rom for et slikt utbyggingsomfang.
Staten må ta lærdom av Fosen-saken. Å sikre reindriftas rettigheter etter artikkel 27 i konvensjonen om sivile og politiske rettigheter. Dette vil være et helt sentralt spørsmål i konsesjonsbehandlingen. Ved utbygging av strømnett og ny kraftproduksjon er regjeringen opptatt av å ivareta reindriftens interesser og legge til rette for å sikre reindriftens driftsgrunnlag også fremover. Det krever blant annet bedre dialog og involvering av berørte interesser i samiske områder.
Som en oppfølging av Fosen-saken og det generelt høye konfliktnivået mellom reindrift og energi, la regjeringen sist høst fram en bred tiltakspakke for å legge til rette for bedre ivaretakelse av reindriften ved planlegging og utbygging av energi. Pakken inneholder materielle og prosessuelle grep som skal bidra til å legge til rette for videre utbygging av nødvendig kraft og nett i Midt- og Nord-Norge, samtidig som reindriftens interesser skal ivaretas slik at de kan bygge videre på næringen sin i et generasjonsperspektiv.