Skriftlig spørsmål fra Nikolai Astrup (H) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:1463 (2023-2024)
Innlevert: 07.03.2024
Sendt: 07.03.2024
Besvart: 15.03.2024 av klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen

Nikolai Astrup (H)

Spørsmål

Nikolai Astrup (H): Hvilke vurderinger ligger til grunn for at regjeringen ikke har stilt krav til avbøtende eller utslippsreduserende tiltak, eller rensing av utslipp, da regjeringen ga Chemring Nobel tillatelse til å femdoble utslippene av nitrogen i indre Oslofjord, fra 41 tonn til 200 tonn i året frem til 2028?

Begrunnelse

Krigen i Ukraina gjør at det er helt nødvendig å øke produksjonen av ammunisjon, og det er derfor positivt at Chemring Nobel på Sætre i Asker øker produksjonen av innsatsfaktorer til ammunisjonsproduksjon.
Det er imidlertid ikke positivt at utslippene av nitrogen fra fabrikken femdobles fra 41 tonn til 200 tonn per år i 2028. Nitrogenutslipp er en av hovedårsakene til miljøproblemene i Oslofjorden. Fabrikken på Sætre ligger i indre Oslofjord, der miljøproblemene er svært store.
Det fremgår av en sak i NRK 6. mars at regjeringen har stilt krav om Chemring Nobel skal rapportere på utslipp og tiltak for å redusere dem, men det er ikke stilt krav om faktiske, målbare utslippsreduksjoner i perioden frem til 2028. Nitrogenrensing er kjent teknologi, og blant annet Oslo fjerner over 70 % av nitrogenet fra avløpsvannet før det slippes ut på dypt vann i Oslofjorden. Hvilke vurderinger ligger til grunn for at det ikke er stilt krav til målbare utslippsreduksjoner fra Chemring Nobels virksomhet frem mot 2028.

Andreas Bjelland Eriksen (A)

Svar

Andreas Bjelland Eriksen: Som representanten Astrup peker på, har krigen i Ukraina gjort det helt nødvendig å øke produksjonen av ammunisjon. Til tross for at miljøfaglige hensyn taler mot å tillate økte utslipp fra Chemring Nobel, har regjeringen vurdert det som riktig å gi bedriften tillatelse til å øke produksjonen i den forsvarspolitiske situasjonen vi står i.
Chemring Nobel har allerede krav til utslippsreduserende tiltak i sin tillatelse til forurensendevirksomhet. Virksomheten har en generell plikt til å redusere forurensing så langt det er mulig. Tillatte utslippsnivåer er gitt med utgangspunkt i renseteknologien virksomheten har i dag.
Tillatelsen er basert på en trinnvis produksjonsøkning, hvorav maksimalt produksjonsnivå og tilhørende utslippsnivåer vil skje først i 2027. I tillatelsen ligger det inne en forutsetning om proporsjonalitet mellom produksjon og forurensing som tilsier at bedriften ikke kan slippe ut maksimalt med mindre det er maksimal produksjon. Det er ikke slik at det maksimale utslippet bedriften har fått tillatelse til er en "kvote" som kan benyttes fritt.
Chemring Nobel har allerede i dag flere trinn med rensing, men det er krevende å finne effektive renseløsninger da det er utfordringer knyttet til sikkerhet ved produksjon av sprengstoff. Det vil ta noe tid før nye rensetiltak kommer på plass. Det er ikke mulig å oppnå en produksjonsøkning på kort sikt uten at det vil føre til noe økte utslipp. Siden hensynet til norsk forsvarsevne tilsier at det er nødvendig å øke produksjonen så raskt som mulig, ble det derfor gitt tillatelse til økte utslipp for en avgrenset periode frem til 01.01.2028.
Virksomheten har flere pågående tiltak for å redusere utslippene. I et brev fra Chemring Nobel 8. mars opplyste bedriften at nye teknologivalg knyttet til produksjonsøkningen vil gi betydelig lavere utslipp enn den løsningen som ble lagt til grunn på vedtakstidspunktet. På det høyeste er det forventet at utslippene vil bli 82 tonn nitrogen i 2026, og at de deretter vil kunne reduseres til 29 tonn i 2027 forutsatt at nytt renseanlegg kommer på plass som planlagt. Selv uten dette renseanlegget anslår bedriften nå at utslippene ikke vil overstige 114 tonn nitrogen på det høyeste. Departementet ba derfor i brev den 13. mars i år Miljødirektoratet om å utarbeide et forslag til endret tillatelse, med utgangspunkt i at den økte produksjonen av sprengstoffkjemikalier skal skje innenfor så stramme utslippsgrenser som mulig. Miljødirektoratet skal i vurderingen ha dialog med Chemring Nobel og innhente innspill fra relevante aktører.
Det er satt vilkår om at bedriften årlig rapporterer til Miljødirektoratet om status for utslipp og utslippsreduserende tiltak. Miljødirektoratet vil, med bakgrunn i rapporterte tall i virksomhetens årlige egenkontrollrapport og status for utslippsreduserende tiltak, vurdere og ved behov skjerpe utslippsgrensene som er gitt i tillatelsen.
Chemring har også krav til å ha et måleprogram hvor de til enhver tid har kontroll over sine utslippsnivåer. Dette følges opp av Miljødirektoratet ved egenkontrollrapportering, egne tilsyn og ved krav om å rapportere om framgang i utslippsreduserende tiltak.