Skriftlig spørsmål fra Irene Ojala (PF) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1449 (2023-2024)
Innlevert: 05.03.2024
Sendt: 06.03.2024
Besvart: 13.03.2024 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Irene Ojala (PF)

Spørsmål

Irene Ojala (PF): Er statsråden enig i at det er viktig med god planlegging og samordning mellom operasjon og rehabilitering, eller mener statsråden at det er god praksis å avslå henvisninger til postoperativ rehabilitering for planlagte operasjoner, og dermed ikke bidra til at rehabiliteringstilbudet er planlagt?

Begrunnelse

En pasient som har søkt om rehabilitering på institusjon fra dagen etter planlagt hofteoperasjon på sykehus, fikk avslag på søknaden av Regional vurderingsenhet, UNN, med følgende grunn:

«Henvisninger til postoperative rehabiliteringsopphold for planlagte, men ikke gjennomførte operasjoner, vil bli avslått. Regional vurderingsenhet ser det ikke mulig å vurdere om pasienten har behov for rehabiliteringsopphold før operasjonen har funnet sted. Dette fordi forløp og behov, samt tidspunkt for operasjonen, vil kunne endres.»

Da pasienten gjennomgikk operasjon i 2022 ble det planlagt rehabilitering samtidig som operasjonsdatoen ble bestemt. Operasjonen ble da justert etter når det var ledig plass på rehabiliteringssenteret.
Når Regional vurderingsenhet ved UNN sin praksis er at henvisninger til postoperativ rehabilitering for planlagte operasjoner avslås, medfører dette at det sentrale prosesskravet innen rehabilitering: planlegging, ikke oppfylles. Pasienten som skrives ut dagen etter operasjon, må reise hjem i stedet for direkte til rehabiliteringssted, noe som oppleves utrygt, særlig for personer som bor alene. For enkelte pasienter er det umulig å bo hjemme nyoperert, for eksempel dersom boligen har flere etasjer. Rehabilitering er også en forutsetning for senere å kunne bo alene, og bo lenger hjemme som alendeboende eldre.
Det er bred enighet om at det er viktig med rehabilitering i tidlig fase. Det gir bedre livskvalitet for pasienten, og det er samfunnsøkonomisk lønnsomt. Rehabilitering er viktig for å gjenvinne eller opprettholde funksjons- og mestringsevne.
Helseregionene har et sørge-for-ansvar for alle spesialisthelsetjenester til befolkningen i sin region. Det inkluderer gode tilbud innen spesialisert rehabilitering, og tilbudet skal være tilpasset befolkningens behov og ha sitt grunnlag i oppdatert rehabiliteringsfaglig kunnskap.
Ifølge nasjonal veileder for Rehabilitering, habilitering, individuell plan og koordinator, skal:

«Habiliterings- og rehabiliteringstilbudet (skal) være samordnet, tverrfaglig og planlagt. Dette er sentrale prosesskrav innen habilitering og rehabilitering. Målet er både å sikre god kvalitet for pasient og bruker, og effektiv ressursutnyttelse.»

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Rehabilitering tilbys i primærhelsetjenesten, i private og ideelle rehabiliteringsinstitusjoner og i sykehusene. Jeg er enig med representanten Ojala i at rehabilitering vil være viktig for mange pasienters muligheter til å gjenvinne eller opprettholde funksjons- og mestringsevne.
For å kunne besvare representanten Ojalas spørsmål, har departementet innhentet informasjon fra Helse Nord RHF. Helse Nord RHF sier i sin uttalelse at det er store variasjoner i pasientenes behov for rehabilitering, og at tjenestetilbudet kan organiseres både i primærhelsetjenesten og i spesialisthelsetjenesten.
Helse Nord RHF fremholder at den helsefaglige vurderingen av behov for rehabiliteringstjenester i spesialisthelsetjenesten inneholder en avveining av ulike hensyn. Vurderingen omfatter bl.a. om spesialisthelsetjenestens kompetanse er nødvendig for å behandle tilstanden, og om rehabiliteringstilbud i spesialisthelsetjenesten kan bedre pasientens funksjon eller livskvalitet utover det et tilbud i primærhelsetjenesten kan gi.
Helse Nord RHF tilbyr rehabiliteringsopphold på sykehus og i private rehabiliterings-institusjoner. Både sykehus og rehabiliteringsinstitusjoner kan tilby rehabilitering direkte i forlengelsen av sykehusopphold.
Regional vurderingsenhets (RVE) mandat er å rettighetsvurdere og prioritere henvisninger til private rehabiliteringsinstitusjoner i Helse Nord. Regional vurderingsenhet kunne i den aktuelle saken ikke vurdere om det var klinisk indikasjon for tverrfaglig spesialisert rehabiliteringsopphold i spesialisthelsetjenesten før behandlingen ble gjennomført.
Helse Nord RHF sier på generelt grunnlag at de fleste pasienters rehabiliteringsbehov etter gjennomføring av planlagt ortopedisk operasjon skal kunne tilbys i primærhelsetjenesten. Noen pasienter kan ha behov for tverrfaglig spesialisert rehabilitering etter gjennomført operasjon. Sykehusavdelingen kan i slike tilfeller henvise pasienten direkte til aktuell rehabiliteringsinstitusjon.