Skriftlig spørsmål fra Nikolai Astrup (H) til finansministeren

Dokument nr. 15:1417 (2023-2024)
Innlevert: 01.03.2024
Sendt: 04.03.2024
Besvart: 11.03.2024 av finansminister Trygve Slagsvold Vedum

Nikolai Astrup (H)

Spørsmål

Nikolai Astrup (H): Er det opprettet dialog med EU med sikte på å bli enige om EØS-relevans for Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM), og når vil regjeringen avklare hvorvidt det er aktuelt for Norge å delta i CBAM uavhengig av hvordan regjeringen juridisk vurderer EØS-relevansen?

Begrunnelse

Utenriksdepartementet har avklart at det ikke anser CBAM for å være EØS-relevant. Under et møte 29. februar i regi av EEA Joint Parliamentary Committee i Strasbourg, kom det imidlertid klart frem at EU-kommisjonen legger til grunn at CBAM er EØS-relevant. CBAM speiler EUs kvotesystem og EUs klimapolitikk, og Norge deltar fullt ut i begge to.
Vicente Hurtado Roa, leder for CBAM i EU-kommisjonen, bekreftet i samme møte at det ikke er opprettet formell dialog mellom Norge og EU om CBAMs juridiske status i EØS-sammenheng. Han var imidlertid tydelig på at CBAM skal og må innføres i Norge.
Finansministeren har i Europautvalgsmøte i Stortinget for snart et år siden slått fast at regjeringen vil ta stilling til CBAM så snart det er vedtatt i EU. Tiden går, og det er fremdeles ingen tegn til at regjeringen har gjort seg opp noen mening om hvorvidt Norge bør delta.
Norge står for en stor del av den europeiske produksjonen av de områdene som omfattes av CBAM - herunder aluminium, gjødsel og silisium. Det er derfor viktig å avklare dette spørsmålet i god før 1. januar 2026, slik at norske produsenter vet hvilke rammevilkår de har å forholde seg til.
Dersom Norge ikke deltar i CBAM vil det antakelig medføre at alle varer i de seks utvalgte varegruppene som er omfattet av CBAM, vil bli sjekket for opprinnelse ved eksport fra Norge til EU, for å hindre at Norge brukes som transittland for varer med opprinnelse i tredjeland.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Svar

Trygve Slagsvold Vedum: Regjeringen presenterte sine posisjoner til CBAM-forordningen i en pressemelding 12. oktober 2023. Regjeringens utgangspunkt for dialogen med EU er at CBAM-forordningen i hovedsak gjelder relasjoner til tredjeland, og dermed faller utenfor EØS-avtalens virkeområde. Dette spørsmålet er vi nå i gang med å drøfte nærmere med våre EØS/EFTA-partnere, men det er foreløpig ikke igangsatt noen formell dialog med EU-kommisjonen om saken.
Regjeringen vil vurdere om forordningen skal innlemmes i EØS-avtalen eller på annen måte gjennomføres i norsk rett. Om og hvordan CBAM innføres i Norge, vil blant annet avhenge av utfallet av dialogen mellom EU og EFTA-landene. Det er også viktig for Norge at dette kan gjøres uten at vi bryter våre forpliktelser under WTO-avtalen, og på en måte som ivaretar Norges handelspolitiske interesser. Regjeringen er opptatt av å ivareta norske interesser overfor våre handelspartnere både i og utenfor EØS.