Skriftlig spørsmål fra Linda Hofstad Helleland (H) til energiministeren

Dokument nr. 15:1408 (2023-2024)
Innlevert: 01.03.2024
Sendt: 01.03.2024
Besvart: 11.03.2024 av energiminister Terje Aasland

Linda Hofstad Helleland (H)

Spørsmål

Linda Hofstad Helleland (H): Hvilke tiltak gjør regjeringen for å legge til rette for rask implementering av Net Zero Industry Act i norsk lov?

Begrunnelse

Viser til statsrådens svar på skriftlig spørsmål nr. 2714 (2022-2023) om EUs Net Zero Industry Act og CCS hvor statsråden oppgir at:

"Regjeringens arbeid med å sikre at CO₂-lagring på norsk kontinentalsokkel blir en del av Europas samlede lagringskapasitet reflekteres blant annet av inngåelsen av en Grønn Allianse med EU 24. april 2023."

Den Grønne Alliansen er ikke juridisk bindende, og gode intensjoner er ikke nok i Norges samhandling med EU. Den 6. februar i år annonserte Europaparlamentet og Rådet at et kompromiss for Net Zero Industry Act var ferdig fremforhandlet. Kompromisset inneholder en lang rekke nullutslippsteknologier, blant annet CCS. Norsk lagringskapasitet er ikke del av kompromisset, og vil ikke telle med før forordningen eventuelt tas inn i EØS-avtalen. En rekke EU-land legger nå til rette for egen CCS-industri og egen lagringskapasitet. Norge har lenge ligget langt fremme i arbeidet med utvikling av egen verdikjede for CCS, men vi risikerer nå å miste dette forspranget og få en konkurranseulempe vis-a-vis europeiske aktører. Norge omfattes av EUs CCS strategi, men denne er først gjeldende fra 2030.
Norge har gode lagringskapasiteter under havbunnen på kontinentalsokkelen for CO₂. Beregninger viser at den teoretiske kapasiteten er på over 80 milliarder tonn. Regjeringen Solberg lanserte Langskip i 2021, en stor strategisk satsing på CO₂-håndtering og fangst fra industrielle kilder, transport og lagring. Næringen i Norge har gode forutsetninger for å lykkes, men hat behov for å bli en del av større verdikjede for å skalere, opprettholde sine konkurransefortrinn og skape lønnsomhet. Det er derfor strategisk viktig at europeiske aktører også benytter norsk lagringskapasitet, og at Norge rask blir en del av EUs-lagringskapasitet.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: I lys av at det ble politisk enighet i EU om Net Zero Industry Act i februar, arbeider norske myndigheter videre med å vurdere rettsakten i henhold til EØS-avtalen. Dette har høy prioritet. Vi arbeider for at norsk næringsliv skal ha de samme rammebetingelsene som sine europeiske konkurrenter, slik at det er like vilkår i EØS-området for lagring av utslipp som er fanget i Europa.
I forbindelse med regelverksprosessen for Net Zero Industry Act i EU ga departementet også innspill både på egenhånd og gjennom en felles EFTA-kommentar fra EFTA EØS-medlemslandene (Island og Liechtenstein). Det overordnede budskapet var at vi sammen med øvrige EFTA EØS-land ønsket forslaget velkommen, og støttet det overordnede formålet med Net Zero Industry Act om å styrke europeisk produksjonskapasitet for nullutslippsteknologi.
Vi er avhengige av å ha et godt, nært og tillitsfullt samarbeid med Europa. Regjeringens utgangspunkt er derfor at vi vil ferdigstille EØS-prosessen for Net Zero Industry Act så raskt som mulig og samtidig ivareta norske interesser, blant annet knyttet til forvaltingen av naturressurser på norsk kontinentalsokkel. Dette omfatter også eventuelle nødvendige endringer i norsk lov.
Over flere tiår og med bred politisk støtte har Norge arbeidet for å utvikle og fremme CO₂-håndtering internasjonalt, med mål om at det skal bli et kostnadseffektivt klimatiltak. For å oppnå dette er vi avhengig av teknologiutvikling, store kostnadsreduksjoner og flere prosjekter i Europa og resten av verden.
Norge og EU deler grunnleggende verdier og et felles regulatorisk rammeverk. Gjennom innlemmelse av relevant EU-regelverk i EØS-avtalen, slik som CCS-direktivet, og gjennom erklæring om midlertidig anvendelse av London-protokollen, har det blitt lagt til rette for grensekryssende samarbeid om fangst og permanent geologisk lagring av CO₂ på norsk kontinentalsokkel. Dette fremheves også av Europakommisjons melding om CO₂-håndtering i industrien, som ble lagt frem 6. februar 2024.