Skriftlig spørsmål fra Nikolai Astrup (H) til energiministeren

Dokument nr. 15:1403 (2023-2024)
Innlevert: 01.03.2024
Sendt: 01.03.2024
Besvart: 11.03.2024 av energiminister Terje Aasland

Nikolai Astrup (H)

Spørsmål

Nikolai Astrup (H): Når kan Stortinget forvente at statsråden konkluderer i spørsmålet om EUs Net Zero Industry Act er EØS-relevant, og hva vil statsråden gjøre for å sikre at CO₂-lagre på norsk sokkel kan benyttes av EU-land?

Begrunnelse

EUs Net Zero Industry Act (NZIA) har satt et mål om tilgjengelige CO₂-lagre i EU tilsvarende 50 millioner tonn CO₂ innen 2030. Norsk og britisk sokkel, som til sammen har et lagringspotensial på ca. 150 milliarder tonn CO₂, er ikke omfattet av de 50 millioner tonnene. Norsk offshore-bransje frykter konkurransevridning for en fremtidsnæring for Norge, dersom ikke nye regler raskt innlemmes i EØS-avtalen.
Før Norge har innarbeidet EUs omfattende Net Zero Industry Act (NZIA) i EØS-avtalen, vil ikke EU-land kunne levere CO₂ til Norge og få det godskrevet som en del av EUs mål for lagring av CO₂. Dette kan medføre en konkurransemessig ulempe for norske CO₂-lagre, ved at selskaper i EU-land velger lagerplass i for eksempel Nederland eller Danmark istedenfor Norge. Norge må derfor enten innlemme NZIA raskt i EØS-avtalen, eller jobbe for alternative måter å sikre at norske CO₂-lagre kan benyttes for å oppnå EUs lagermål.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: I lys av at det ble politisk enighet i EU om Net Zero Industry Act i februar, arbeider norske myndigheter videre med å vurdere rettsakten i henhold til EØS-avtalen. Dette har høy prioritet. Vi arbeider for at norsk næringsliv skal ha de samme rammebetingelsene som sine europeiske konkurrenter, slik at det er like vilkår i EØS-området for lagring av utslipp som er fanget i Europa.
I forbindelse med regelverksprosessen for Net Zero Industry Act i EU ga departementet også innspill både på egenhånd og gjennom en felles EFTA-kommentar fra EFTA EØS-medlemslandene (Island og Liechtenstein). Det overordnede budskapet var at vi sammen med øvrige EFTA EØS-land ønsket forslaget velkommen, og støttet det overordnede formålet med Net Zero Industry Act om å styrke europeisk produksjonskapasitet for nullutslippsteknologi.
Vi er avhengige av å ha et godt, nært og tillitsfullt samarbeid med Europa. Regjeringens utgangspunkt er derfor at vi vil ferdigstille EØS-prosessen for Net Zero Industry Act så raskt som mulig og samtidig ivareta norske interesser, blant annet knyttet til forvaltingen av naturressurser på norsk kontinentalsokkel. Dette omfatter også eventuelle nødvendige endringer i norsk lov.
Over flere tiår og med bred politisk støtte har Norge arbeidet for å utvikle og fremme CO₂-håndtering internasjonalt, med mål om at det skal bli et kostnadseffektivt klimatiltak. For å oppnå dette er vi avhengig av teknologiutvikling, store kostnadsreduksjoner og flere prosjekter i Europa og resten av verden.
Norge og EU deler grunnleggende verdier og et felles regulatorisk rammeverk. Gjennom innlemmelse av relevant EU-regelverk i EØS-avtalen, slik som CCS-direktivet, og gjennom erklæring om midlertidig anvendelse av London-protokollen, har det blitt lagt til rette for grensekryssende samarbeid om fangst og permanent geologisk lagring av CO₂ på norsk kontinentalsokkel. Dette fremheves også av Europakommisjons melding om CO₂-håndtering i industrien, som ble lagt frem 6. februar 2024.