Skriftlig spørsmål fra Linda Hofstad Helleland (H) til utviklingsministeren

Dokument nr. 15:1302 (2023-2024)
Innlevert: 20.02.2024
Sendt: 20.02.2024
Besvart: 26.02.2024 av utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim

Linda Hofstad Helleland (H)

Spørsmål

Linda Hofstad Helleland (H): Ber om at statsråden redegjør for hvordan arbeidet med den nye alliansen for matsystem foregår, planen for arbeidet, og hvilke konkrete oppfølgingspunkter det jobbes med.
Er arbeidet i alliansen koblet til andre initiativ og arbeid for mattrygghet og sikkerhet?

Begrunnelse

Mat og matsikkerhet var blant temaene under klimatoppmøtet i Dubai i fjor, COP28. Det resulterte i en egen erklæring om matsystem. Hvordan intensjonene i erklæringen skal settes ut i livet skal ses på av en ny allianse som ledes av Norge, Brasil og Sierra Leone. Prosessen skal evalueres allerede neste år på COP29, med mål om å bane vei for neste skritt for år 2025 og videre.

Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim (Sp)

Svar

Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim: Sammen med 152 andre land sluttet Norge seg til "Emirates Declaration on Resilient Food Systems Sustainable Agriculture and Climate action" under COP-28. Erklæringen viser til nødvendigheten av å endre matsystemene i en mer klimavennlig retning.
En slik erklæring må følges opp i praksis. Regjeringens klare mål er å bidra til koordinering og framdrift og til å løfte temaet enda høyere opp på agendaen under COP-30 i Brasil i 2025, hvor Norge vil spille en aktiv rolle. I Dubai sluttet Norge seg derfor også til Alliance of Champions for Transforming Food Systems (ACT FST).
ACT FST skal bidra til gjennomføring av Emirates-erklæringen. Alliansen skal samle ambisiøse land (“champions”), som ønsker å gå foran i arbeidet med omstilling av matsystemene i en bærekraftig retning. Dette er et arbeid som per i dag går for sakte både globalt og nasjonalt til at både til at både klima- og bærekraftsmålene vil kunne nås. Brasil, Norge og Sierra Leone er ledere av initiativet som også har Kambodsja som medlem. Norges gjesterolle i G20 under Brasil sitt formannskap gir muligheter til å styrke arbeidet.
Alliansen driftes i dag gjennom et midlertidig sekretariat. Dette konkrete initiativet skal ikke drive egne prosjekter eller utvikle egne normer, men være en pådriver for at land kan endre matsystemene i en mer klimavennlig retning.
Som co-chair i ACT FST vil Norge, sammen med Brasil og Sierra Leone, ha et særlig ansvar for å holde klima og mat høyt på den globale agendaen. Hovedformålet vil være å sørge for at det jevnlige fremmes budskap om mat og klima på høyt politisk nivå fra den globale alliansen, hvor jeg som utviklingsminister har en lederrolle, frem mot COP30 i Brasil. Første møte, avholdt under norsk ledelse, har ført alliansen inn på ønsket spor.