Skriftlig spørsmål fra Terje Halleland (FrP) til fiskeri- og havministeren

Dokument nr. 15:1136 (2023-2024)
Innlevert: 04.02.2024
Sendt: 05.02.2024
Besvart: 13.02.2024 av fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth

Terje Halleland (FrP)

Spørsmål

Terje Halleland (FrP): Mener statsråden at tilskuddsordningen for kommunale fiskerihavntiltak fungerer etter intensjonen når det nesten bare er prosjekter fra Nord-Norge som prioriteres og mener statsråden at prosjekter som ikke er prioritert etter tre søknader skal ekskluderes fra ordningen?

Begrunnelse

Kystverkets tilskuddsordning for kommunale fiskerihavntiltak er en ordning som kommuner kan søke på for utbedring av fiskerihavner.
Formålet med støtteordningen er å stimulere kystkommuner til utbygging og utbedring av infrastruktur i fiskerihavner. De kommunale fiskerihavnetiltakene er viktige bidrag i prosessen med å bedre rammebetingelsene for fiskerinæringen i kommunene. Tilskuddsordningen skal være et virkemiddel for å realisere fiskerihavnetiltak som kommunene anser som samfunnsøkonomisk viktige, men som er så kapitalkrevende at de vanskelig lar seg gjennomføre uten statlig støtte. Tilskudd krever kommunal egenfinansiering av minst 50 prosent av prosjektkostnadene. En kan likevel bare søke på et prosjekt inntil tre ganger.
Når en ser på hvilke prosjekt som er blitt prioritert de siste årene er dette utelukkende fra Trøndelag og nordover. Det vil si at dette er siste mulighet for flere av prosjektene sør i landet som nå er til behandling. Fiskerinæringen sør i landet har også behov for oppgraderinger av sine fiskerihavner, men opplever å ikke bli prioritert, og nå vil de også risikere å bli ekskludert fra hele ordningen.

Cecilie Myrseth (A)

Svar

Cecilie Myrseth: Regjeringen vil sikre videre utvikling av fiskerisamfunn langs kysten. Vi gjeninnførte derfor statlig ansvar for fiskerihavnene fra 1. januar 2023. Vi har også gjeninnført den statlige tilskuddsordningen for kommunale fiskerihavnetiltak, som forrige regjering avviklet samtidig som de delegerte investeringsansvaret for fiskerihavnetiltak til fylkeskommunene.
Vi er nå godt i gang igjen med fiskerihavneinvesteringer langs kysten og i statsbudsjetter for 2024 doblet vi bevilgningen til tilskuddsordningen, fra 36,1 mill. kroner i 2023 til 77,5 mill. kroner i 2024.
Tilskuddsordningen skal bidra til at kommunene kan gjennomføre samfunnsøkonomisk viktige fiskerihavnetiltak, som vanskelig lar seg realisere uten statlig bidrag. Det har nylig blitt tildelt 38 mill. kroner i tilskudd til åtte kommunale fiskerihavnetiltak, og Kystverket har lyst ut nye tilskuddsmidler med søknadsfrist 1. mars 2024.
Som stortingsrepresentant Halleland viser til, har hoveddelen av tilskuddsmidlene i den siste tildelingsrunden gått til kystkommuner i de tre nordligste fylkene. En viktig forklaring er at 22 av 26 mottatte søknader kommer fra kommuner i disse fylkene. Prioriteringene av hvilke kommuner som har fått tilskudd gjenspeiler denne søknadsmassen.
Jeg håper at flere kystkommuner fra andre deler av landet også vil søke på denne tilskuddsordningen fremover, i tråd med regjeringens ambisjoner om å legge til rette for fiskerinæringen langs hele kysten. Ordningen er åpen for alle kystkommuner med fiskerihavner, og det er ingen geografiske komponenter i tildelingskriteriene. Midlene prioriteres etter kriterier knyttet til samfunnsøkonomi og effekter for fiskerinæringen.
Når stortingsrepresentant Halleland stiller spørsmål om det er slik at prosjekter som ikke er prioritert etter tre søknader, skal ekskluderes fra ordningen, vil jeg understreke at dette ikke medfører riktighet. Det som følger av retningslinjene for ordningen, er at kommuner som har fått avslag på søknad om tilskudd, kan opprettholde den samme søknaden i inntil to år etter avslaget. Dette innebærer at både kommunene og staten sparer tid og ressurser, da kommunene ikke behøver å sende inn ny søknad hvert år. Når den opprinnelige søknaden etter to år ikke lenger kan opprettholdes, kan kommunene velge å sende inn ny søknad. Ved eventuell fornyet søknad bør kommunene vurdere mulighetene for å forbedre sine respektive prosjekter og søknader på bakgrunn av de tildelingskriteriene som gjelder for ordningen. Eksempler på dette kan være justeringer i det valgte konseptet for prosjektet og nye vurderinger av prosjektets nytte. Slike justeringer vil ha betydning for muligheten til å bli prioritert i en senere tildelingsrunde. Det kan også være behov for å oppdatere eksempelvis priser og kostnadsanslag for prosjektet.
Regjeringens gjenoppretting av tilskuddsordningen for fiskerihavnetiltak har vist seg å være høyst tiltrengt, og søknader om midler overstiger den tilgjengelige rammen. Tiltakene som er gitt tilskudd, vil bidra til stabilisering og videreutvikling av fiskerinæringen i disse områdene. Jeg mener at dette viser at tilskuddsordningen fungerer etter hensikten. Dette er også noe av grunnen til at dette tilskuddet er mer enn fordoblet i statsbudsjettet for 2024.