Skriftlig spørsmål fra Bengt Rune Strifeldt (FrP) til finansministeren

Dokument nr. 15:1112 (2023-2024)
Innlevert: 01.02.2024
Sendt: 02.02.2024
Besvart: 09.02.2024 av finansminister Trygve Slagsvold Vedum

Bengt Rune Strifeldt (FrP)

Spørsmål

Bengt Rune Strifeldt (FrP): Vil regjeringen gjøre det de kan for å styrke nordmenns kjøpekraft i 2024, og er det derfor utelukket med en styrking av tollvernet i inneværende år?

Begrunnelse

I Aftenposten 1. februar lover finansminister Trygve Slagsvold Vedum skattelette og lavere regningsbunke i 2025. Han tror også at nordmenn vil få styrket kjøpekraft i 2024. I Nationen samme dag åpner derimot utenriksminister Espen Barth Eide for styrket tollvern. Tollvernet går direkte utover matprisene, som har hatt en rekordhøy prisvekst de siste årene og som har vært en sentral faktor i svekkelsen av nordmenns kjøpekraft.
Finansministeren viser i Aftenposten til at spådommen fra fagøkonomene er at prisveksten vil bli lavere enn lønnsveksten i 2024. Men det er fort at spådommer forblir spådommer når regjeringen gjennom politiske tiltak, slik som styrking av tollvernet, bidrar til å øke prisveksten.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Svar

Trygve Slagsvold Vedum: Tollavgifter for industrivarer omfatter kun enkelte klær og andre tekstilprodukter. Tollavgiftssatsene på landbruksvarer varierer med behovet for tollbeskyttelse. Tollvernet er avgjørende for opprettholdelse av norsk matproduksjon. De siste årene har minnet oss på at matproduksjon er viktig for beredskap og for å ha levende lokalsamfunn i hele landet. For bearbeidede landbruksvarer, som pizza, bakervarer og sjokolade, er satsene moderate. Det er tollavgiftsfrihet for de fleste landbruksvarer som ikke produseres i Norge, for eksempel sitrusfrukter, bananer, kaffe og ris. Importvernet for landbruksvarer bidrar til større grad av selvforsyning og forsyningssikkerhet for norske forbrukere, og det bidrar blant annet til at omsetning av norske jordbruksvarer kan skje til priser som er fastsatt i jordbruksavtalen.
Tollvern er viktig for å sikre vår nasjonale matproduksjon og norsk mat er viktig både for vår kultur og nasjonal beredskap.