Skriftlig spørsmål fra Mathilde Tybring-Gjedde (H) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:1109 (2023-2024)
Innlevert: 01.02.2024
Sendt: 01.02.2024
Besvart: 08.02.2024 av klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen

Mathilde Tybring-Gjedde (H)

Spørsmål

Mathilde Tybring-Gjedde (H): Vil eller har Enova utredet differansekontrakter som et virkemiddel, og vil statsråden tydeliggjøre i bestillingen til Enova at punktutslippsprogrammet også kan gi støtte til teknologi som er kommersielt tilgjengelig på markedet?

Begrunnelse

I 2021 ble det uttalt at Enova var i gang med å vurdere differansekontrakter som et virkemiddel for å fremskynde utslippsreduksjoner innen hydrogen, CCS og andre prosjekter i kvotepliktig sektor. Dette var en oppfølging av rapporten fra ekspertgruppen for differansekontrakter for utslippsreduksjoner som leverte sine anbefalinger 30. oktober 2020. Per denne dato har Enova fortsatt ikke tatt differansekontrakter i bruk.
I 2022 ba Stortinget regjeringen komme tilbake med en plan om å innføre et system for differansekontrakter for hydrogen i løpet av 2023, men dette ble ikke fulgt opp. I tråd med Høyres forslag i alternative budsjett, ble det i budsjettforliket for 2024 bevilget 1,5 mrd. kr til et forsterket punktutslippsprogram i Enova. Målet med punktutslippsprogrammet bør være betydelige klimareduksjoner i kvotepliktig sektor, også ved støtte til oppskalering av moden teknologi. Høyre har pekt på karbondifferansekontrakter som et mulig virkemiddel i et slikt program.

Andreas Bjelland Eriksen (A)

Svar

Andreas Bjelland Eriksen: Enovas innsats er rettet mot senfase teknologiutvikling og tidlig markedsintroduksjon. Tempoet i teknologiutviklingen er usikkert og varierer mellom ulike sektorer og er en viktig grunn til at Enova er gitt stor faglig frihet og fleksibilitet til å utvikle virkemidler og tildele støtte til enkeltteknologier basert på teknologisk og markedsmessig status. Enova vurderer løpende hvilke typer virkemidler som best kan støtte den videre utviklingen og det formålet man ønsker å oppnå. Gjennom statsbudsjettet og budsjettavtalen mellom Ap, Sp og SV økes tilførte midler til Klima- og energifondet med til sammen 1,5 milliarder kroner til punktutslippsprogrammet. Innholdet i tilleggsavtalen vil foreligge når avtalen er endelig utformet og signert.