Mathilde Tybring-Gjedde (H): Vil eller har Enova utredet differansekontrakter som et virkemiddel, og vil statsråden tydeliggjøre i bestillingen til Enova at punktutslippsprogrammet også kan gi støtte til teknologi som er kommersielt tilgjengelig på markedet?
Begrunnelse
I 2021 ble det uttalt at Enova var i gang med å vurdere differansekontrakter som et virkemiddel for å fremskynde utslippsreduksjoner innen hydrogen, CCS og andre prosjekter i kvotepliktig sektor. Dette var en oppfølging av rapporten fra ekspertgruppen for differansekontrakter for utslippsreduksjoner som leverte sine anbefalinger 30. oktober 2020. Per denne dato har Enova fortsatt ikke tatt differansekontrakter i bruk.
I 2022 ba Stortinget regjeringen komme tilbake med en plan om å innføre et system for differansekontrakter for hydrogen i løpet av 2023, men dette ble ikke fulgt opp. I tråd med Høyres forslag i alternative budsjett, ble det i budsjettforliket for 2024 bevilget 1,5 mrd. kr til et forsterket punktutslippsprogram i Enova. Målet med punktutslippsprogrammet bør være betydelige klimareduksjoner i kvotepliktig sektor, også ved støtte til oppskalering av moden teknologi. Høyre har pekt på karbondifferansekontrakter som et mulig virkemiddel i et slikt program.