Skriftlig spørsmål fra Turid Kristensen (H) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1088 (2023-2024)
Innlevert: 31.01.2024
Sendt: 31.01.2024
Besvart: 08.02.2024 av kultur- og likestillingsminister Lubna Boby Jaffery

Turid Kristensen (H)

Spørsmål

Turid Kristensen (H): Hva planlegger statsråden å gjøre med de synkende bevilgningene til Frifondsordningen, og hvordan vil statsråden sikre at alle barn og unge skal ha mulighet til å ta del i meningsfulle fritidsaktiviteter?

Begrunnelse

Frifond er en av Norges enkleste og minst byråkratiske støtteordninger for barn og unge. Ordningen sikrer at unge får ta del i kulturaktiviteter, og oppleve gleden, mestringen og fellesskapet det gir – helt uavhengig av familiebakgrunn. Frifond er derfor viktig for at alle barn og unge skal kunne ha en meningsfull fritid.
Frifondsordningen ble opprettet av Stortinget i 2000 med mål om å gjøre det enklere for barn og unge å drive med demokratisk og frivillig aktivitet i lokalsamfunnene sine. Pengene som deles ut kommer fra Norsk Tippings overskudd, de såkalte tippemidlene.
Ordningen sikrer blant annet at barne- og ungdomsorganisasjonene kan være til stede i hele landet, og engasjere unge i alt fra kor og orkester, speiding og turlag, til filmklubber og dataspillfestivaler. Frifond bidrar til at det finnes et mangfold av fritidsaktiviteter barn og unge kan engasjere seg i, slik at unge har mulighet til å drive med det som engasjerer akkurat dem. Alle som mottar støtte gjennom Frifond må jobbe etter demokratiske prinsipper, og slik får mange unge førstehåndserfaringer med deltakende prosesser. Forskning viser også at barn og unge som deltar i organiserte aktiviteter utvikler ferdigheter de har nytte av resten av livet.
Over det siste tiåret har ikke bevilgningene til Frifond holdt tritt med prisveksten i Norge. I 2022 ble også tilskuddet til Frifond kuttet med om lag to millioner kroner, og kuttet ble videreført i 2023. Det har resultert i et etterslep på i overkant av 68 millioner kroner. Samtidig er overskuddet til Norsk Tipping stadig økende.
De siste årene har flere rapporter funnet at pandemien rammet aktivitetstilbudet til barn og unge hardt, og at flere barne- og ungdomsorganisasjoner fortsatt lever med ringvirkningene av tre år med nedstenging av samfunnet. Tall fra Ungdata i august 2022 viser at tilsvarende 12 000 barn og unge i ungdomsskole og videregående alder sluttet med organiserte kulturaktiviteter som korps, kor, orkester, musikk og kulturskole under pandemien. Ifølge Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) rammet korona særlig den lokale aktiviteten. LNU er nå bekymret for at færre barn og unge skal få mulighet til å delta i organiserte fellesskap – og dermed gå glipp av læringen og opplevelsene deltakelsen gir.

Lubna Boby Jaffery (A)

Svar

Lubna Boby Jaffery: Å sikre alle barn og ungdom mulighet til å delta i meningsfulle fritidsaktiviteter har høy prioritet, både for meg som kultur- og likestillingsminister, og for regjeringen. Vi har allerede styrket, og skal fortsette å styrke barn og unges mulighet til å delta i fritidsaktiviteter. Våren 2024 legger jeg frem en handlingsplan for like muligheter til å delta i kultur-, idretts- og friluftsaktiviteter. I arbeidet med handlingsplanen har vi invitert bredt, og nærmere 350 personer har deltatt på ulike innspills- og medvirkningsmøter. Det er lagt spesielt vekt på at barn og unges stemme skal høres.
Jeg er selvsagt helt enig i at organiserte fellesskap gir uvurderlige erfaringer og opplevelser, til glede for den enkelte og samfunnet. Men det er også viktig at de barna og ungdommene, som av ulike grunner, eller i deler av oppveksten, ikke kan eller ønsker å delta i organiserte aktiviteter, får mulighet til en meningsfull og aktiv fritid. Begge perspektiver ivaretas gjennom ulike tilskuddsordningen under Frifond-paraplyen.
Regjeringen har styrket den samlede innsatsen til barn og unges fritidstilbud, både på kultur- og idrettsområdet. Organisasjoner som skaper aktiviteter for barn og unge innen idrett og kultur fikk 133 mill. kroner ekstra i nysalderingen av 2023-budsjettet. Det ble gitt 100 mill. kroner til idrett via Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité, og 33 mill. kroner til kultur – 20 mill. kroner til Norsk musikkråd til fordeling gjennom ordningen Frifond organisasjon og 13 mill. kroner til Ungdom og Fritids Fond. Ved å gi tilskuddet via etablerte organisasjoner og ordninger fordeles midlene på en enkel og ubyråkratisk måte.
Fordelingen av midler til Frifond ses i sammenheng med andre tiltak som mottar tilskudd av spillemidler til kulturformål. Det er riktig som stortingsrepresentanten skriver at tilskuddet til Frifond har ligget stort sett uforandret de siste ti årene – også under forrige regjering.
Pandemien rammet barn og unge, og også barne- og ungdomsfrivilligheten, hardt. Regjeringen har derfor, i dialog med organisasjonene, lagt vekt på å møte frivillig sektors behov. For eksempel fikk Norsk musikkråd og Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) stor frihet til å vurdere hvordan ubrukte midler, som følge av avlyste arrangementer under pandemien, kunne brukes for å få opp aktivitet og engasjement igjen i 2022 og 2023.
Selv om en rekke frivillige organisasjoner ikke er oppe på samme aktivitetsnivå som før pandemien, er det heldigvis ikke helt mørkt. Vi gleder oss sammen med Norges Musikkorps Forbund over at det er en liten økning av medlemmer i aldersgruppen 10 til 14 år, noe som gir håp om at trenden der ungdom slutter i korps forhåpentligvis er i ferd med å snu.
Regjeringen følger deltakelse i barne- og ungdomsfrivilligheten nøye. Jeg tar bekymringen fra stortingsrepresentanten, LNU og andre i frivillig sektor på største alvor. Det innebærer også at det gjøres årlige vurderinger av om det er rom for, eller behov for å styrke Frifond-ordningene, eller om det er andre virkemidler vi mener har en best samlet effekt.