Bengt Rune Strifeldt (FrP): Hva vil statsråden gjøre for å øke kunnskapen om risikoen for fiske på små og sårbare laksebestander gjennom kilenotfiske langs kysten i Agder – og Rogaland i forkant av fiskesesongen 2024 og inneværende forvaltningsperiode?
Begrunnelse
Sjølaksefisket i Agder og Rogaland med kilenot ble mer eller mindre stengt i forkant av fiskesesongen 2021 etter klare politiske føringer. Dette til tross for at Agder og Rogaland er en av de landsdelene med best innsigstall og gytebestandsmål. Begrunnelsen for å stenge fisket var faren for beskatning på et visst antall små og sårbare bestander.
Etter fiskesesongen 2021 ble fangstatestikken gjennomgått (SSB tall) og det viste seg da at det ble fisket i mer enn 80 prosent av de elvene hvor disse små og sårbare bestandene er hjemmehørende og gyter. Det ble høstet ca. 3.1 tonn i nevnte elver bare knyttet til de bestander som det er risiko for kan beskattes via fiske i Rogaland i fiskesesongen 2021. Fritidsfiske med håndsnøre (stang) etter de samme små og sårbare bestandene i sjø er ikke stengt eller begrenset i reguleringsperioden frem til og med 2025.
Grunnlaget for å stenge fiske med kilenot på kysten av Agder og Rogaland inn mot denne forvaltningsperioden var bl.a. basert på vilkårene i lov om naturmangfold § 9 – opp mot føre-var-prinsippet. Dette gjaldt de områder som stod i fare for å kunne fiske på små og sårbare bestander. Grunnlaget for bruk av naturmangfoldlovens § 9 er at reguleringen må være begrunnet i at det ikke foreligger tilstrekkelig kunnskap om hvilke virkninger det kan ha for naturmangfoldet. Miljødirektoratet sier selv at det finnes liten og svært begrenset kunnskap om faren for fiske på disse små og sårbare bestandene ved å åpne fiske etter laks med kilenot knyttet til de reguleringer som var før fisket ble stengt i Agder og Rogaland. Det vil derfor være nærliggende for meg som Stortingsrepresentant å få svar på hva departement og direktorat gjør i denne forvaltningsperioden for å øke kunnskapen om det som ovenfor er nevnt.
Jeg har kjennskap til at det er blitt spilt inn forslag fra sjø laksefiskernes organisasjon om å opprette et prøvefiske i Agder og et i Rogaland hvor det tas skjellprøver av fangsten over en periode i den hensikt å kunne øke kunnskapen om faren for fiske på disse små og sårbare bestandene og at fiskerne har sagt seg villige til å delta i et slikt fiske.