Skriftlig spørsmål fra Aleksander Stokkebø (H) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:940 (2023-2024)
Innlevert: 17.01.2024
Sendt: 18.01.2024
Besvart: 25.01.2024 av arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna

Aleksander Stokkebø (H)

Spørsmål

Aleksander Stokkebø (H): Hvordan vil regjeringen følge opp funnene fra Levekårsundersøkelsen for 2022 og bidra til et arbeidsliv hvor alle kan være trygge på jobb?

Begrunnelse

Jeg viser til Levekårsundersøkelsen om Arbeidsmiljø 2022, publisert av SSB 18. desember 2023, hvor følgende fremkommer:

"I underkant av én av seks sysselsatte har opplevd å bli utsatt for enten vold, seksuell trakassering, trusler eller mobbing på jobb i løpet av det siste året. Andelen er større blant kvinner enn blant menn, og enkelte yrkesgrupper skiller seg ut med høye andeler."

Videre melder i underkant av 20 prosent av sikkerhetsarbeidere og ansatte i medisinske yrker at de har vært utsatt for vold siste 12 måneder.
Dette er noen av mange bekymringsfulle tall i undersøkelsen.

Tonje Brenna (A)

Svar

Tonje Brenna: I begrunnelsen for spørsmålet vises det til tall fra levekårsundersøkelsen om arbeidsmiljø vedrørende omfanget av vold, seksuell trakassering, trusler og mobbing i arbeidslivet. Det vises blant annet til at andelen er større blant kvinner enn blant menn og at enkelte yrkesgrupper skiller seg ut med høye andeler.
Regjeringen er meget opptatt av disse spørsmålene. Arbeidsgiverne har etter arbeidsmiljøregelverket allerede klare plikter for å forebygge og håndtere arbeidsrelatert vold, trusler om vold og alle former for trakassering, herunder seksuell trakassering. Det er, etter forslag fra regjeringen, nylig gjort flere endringer i arbeidsmiljøloven for å synliggjøre arbeidmiljølovens vern mot seksuell trakassering. jf. Prop. 48 LS (2022-2023). Dette ble gjort i forbindelse med at vi sluttet oss til ILO-konvensjon nr. 190 om avskaffelse av vold og trakassering i arbeidslivet
Arbeidstilsynet har opplyst om at de i 2023 økte antallet tilsyn hvor trakassering, inkludert seksuell trakassering, og/eller vold og trusler ble kontrollert. Over halvparten av tilsynene var rettet mot helse- og sosialsektoren. Arbeidstilsynet jobber også bredt med veiledning om forebygging av vold og trusler, blant annet i skolesektoren. Aktivitetene består både av kampanjer, webinarer, veiledningseminarer og e-læring.
Videre opplyser Arbeidstilsynet at de vil fortsette innsatsen på dette området og vil i 2024-2025 blant annet fokusere på forebygging av muskel- og skjelettplager og psykiske plager i sykehus, sykehjem og hjemmetjeneste, med særlig vekt på vold og trusler.
Jeg vil også vise til at det i regi av Arbeidstilsynet nå pågår et større arbeid med å vurdere endringer i reguleringen av det psykososiale arbeidsmiljøet (hvor blant annet vold, trusler og trakassering inngår). Arbeids- og inkluderingsdepartementet har videre gitt Arbeidstilsynet i oppdrag å nedsette og lede en partssammensatt arbeidsgruppe som på bred basis skal vurdere dagens ordninger for HMS-opplæring for verneombud, medlemmer av arbeidsmiljøutvalg, arbeidsgivere og ansatte med lederoppgaver. Arbeidsgruppen skal blant annet vurdere om regelverket bør stille særskilte krav til opplæring i håndtering av vold og trakassering på arbeidsplassen.
Regjeringen arbeider også med en stortingsmelding om seksuell trakassering. Meldingen skal peke ut retningen for det framtidige arbeidet mot seksuell trakassering, blant annet i arbeidslivet, og foreslå forebyggende tiltak og annen innsats mot seksuell trakassering. Regjeringen tar sikte på å legge fram meldingen i 2024.