Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:882 (2023-2024)
Innlevert: 09.01.2024
Sendt: 10.01.2024
Besvart: 19.01.2024 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Hvor mye har utredningen i Helse Nord kostet, og hva er smerteterskelen til statsråden før hun stopper hele prosessen, som fortsatt skaper usikkerhet blant befolkning og ansatte i nord?

Begrunnelse

Prosessen i Helse Nord hvor det var foreslått nedleggelse av viktige akutt- og fødetilbud har vært alt annet enn god. Et tilnærmet samlet storting, foruten Arbeiderpartiet kan enes om det. Administrerende direktør i Helse Nord trakk under styremøte 09.01 saken, på bakgrunn av et flertall av styret i Helse Nord gikk i mot innstillingen. Et av styremedlemmene uttalte at prosessen har kostet millioner, kanskje flere titalls.
Jeg mener at debatten om nedleggelse av akutt- og fødetilbudet i Lofoten og Narvik må legges død. Men etter en prosess og utredning med håpløs tidsbruk og bruk av masse penger og menneskelige ressurser er det også på sin plass å få vite hvor mye penger og ressurser som er brukt i forbindelse med forslag til strukturendringer i Helse Nord så langt.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Sykehusene i nord er i en alvorlig situasjon med store rekrutteringsutfordringer og omfattende bruk av innleide vikarer og overtid. Helseregionen har høye ventelistetall og store økonomiske utfordringer. Situasjonen har ikke bedret seg siden jeg i november 2022 ga Helse Nord RHF oppdraget om å vurdere tiltak for å sikre økonomisk bærekraft. I 2023 har helseregionen brukt mer penger enn det Stortinget har bevilget.
Jeg varslet 16. januar at regjeringen i Nasjonal helse- og samhandlingsplan vil foreslår flere endringer i finansieringen av sykehusene, som vil være av positiv betydning for både drift og investeringer framover. Jeg ga samme dag Helse Nord RHF et oppdatert oppdrag om funksjons- og oppgavedeling i regionen. Helse Nord RHF skal fortsatt jobbe med tiltak som sikrer økonomisk bærekraft framover og gi vurderinger av behovet for endringer i funksjons- og oppgavedeling innen utgangen av juni 2024. Det skal i arbeidet legges til grunn at dagens fødetilbud skal opprettholdes innenfor planperioden til kommende Nasjonal helse- og samhandlingsplan, gitt forsvarlig drift. Helse Nord RHF er videre bedt om å oversende beregninger av kostnaden ved å opprettholde dagens akuttilbud ved sykehusene i Lofoten (Nordlandssykehuset HF) og Narvik (Universitetssykehuset Nord-Norge HF), for å kunne komme tilbake til dette i revidert nasjonalbudsjett.
Bedre finansiering av sykehusene løser ikke alle utfordringene knyttet til bemanning, ventetider og fristbrudd. Det vil fortsatt være behov for å gjøre endringer. Helse Nord RHF har ansvar for å styre sykehusene i regionen og skal sørge for likeverdige og gode spesialisthelsetjenester til befolkningen i Nord-Norge.
Prosessene i regionen gjennomføres med ansatte i Helse Nord RHF og med ressurser fra helseforetakene. Helse Nord RHF har opplyst at de har engasjert to personer som er særskilt knyttet til omstillingsarbeidet. De opplyser videre at det ble leid inn konsulenter fra Deloitte for å lede arbeidet med risiko- og sårbarhetsanalyser (ROS-analyser), som er en del av utredningsoppdraget. Det er brukt 1,9 mill. kroner, eks. mva., til dette arbeidet.
Kommunene i Helse Nord bidrar også i arbeidet. God samhandling mellom primær- og spesialisthelsetjenesten er viktig. Regjeringen vil om kort tid legge fram en Nasjonal helse- og samhandlingsplan hvor vi vil presentere tiltak for å lykkes med å se hele helsetjenesten i sammenheng. Vi må nå bruke alle gode krefter for å bidra til en bærekraftig utvikling av helsetjenesten i Helse Nord.