Skriftlig spørsmål fra Mari Holm Lønseth (H) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:875 (2023-2024)
Innlevert: 09.01.2024
Sendt: 09.01.2024
Besvart: 22.01.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Mari Holm Lønseth (H)

Spørsmål

Mari Holm Lønseth (H): Hvor mange mistenkelige dødsfall er registrert i hvert politidistrikt fra årene 2010 til og med 2023, og hvor mange rettsmedisinske obduksjoner er bestilt fra hvert politidistrikt i samme periode?

Begrunnelse

VG forteller 1. januar 2024 at det er store forskjeller på hvor ofte det utføres rettsmedisinske obduksjoner av mistenkelige dødsfall i de ulike politidistriktene. Ifølge rettsmedisiner Peer Lilleng ved Gades institutt i Bergen, fører dette til flere uoppdagede drap, "spesielt i distriktene". Jeg ønsker en oppklarende oversikt fordelt på hvert politidistrikt.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Mistenkelige dødsfall er betegnelsen på unaturlige dødsfall som skjer brått eller uventet, og der politiet ikke umiddelbart kan utelukke at det ligger en straffbar handling bak. Leger har etter helsepersonelloven plikt til å melde unaturlige dødsfall til politiet. Videre etterforsking skal avklare årsaksforholdet nærmere. De fleste unaturlige dødsfall som registreres som mistenkelige dødsfall har andre årsaker enn noe straffbart.
Politidirektoratet (POD) har utarbeidet tallgrunnlag som viser antallet registrerte mistenkelige dødsfall fordelt etter politidistrikt i perioden 2011–2023. Tallene følger vedlagt. POD gjør oppmerksom på at statistikken angir status i straffesaksregisteret ved årsslutt, og at sakene kan ha blitt kodet om til andre typer lovbrudd- eller undersøkelsessaker på et senere tidspunkt. Sammenlignbare, tall for 2010 er ikke tilgjengelige. POD gjør videre oppmerksom på at statsadvokatembetene gir føringer for registrering av mistenkelige dødsfall i de enkelte politidistriktene, og at det kan være mindre distriktsvise ulikheter i rutinene for hvordan slike dødsfall skal føres inn i straffesaksregisteret.
Rettsmedisinsk obduksjon besluttes av påtalemyndigheten i henhold til straffeprosessloven og påtaleinstruksen når det er grunn til mistanke om at noens død skyldes en straffbar handling eller når dødsårsaken er uviss og særlige forhold krever slik undersøkelse. Det følger av straffeprosessloven at enhver rettsmedisinsk sakkyndig har plikt til å forelegge sine skriftlige erklæringer og uttalelser for Den rettsmedisinske kommisjon (DRK) til kvalitetskontroll. Antallet innrapporterte rettspatologiske erklæringer til DRK gir derfor et bilde av hvor mange rettsmedisinsk obduksjoner som foretas i året.
Årsmeldinger fra DRK inneholder tall på innkommende rettspatologiske erklæringer for hele landet og oversikt over fordeling på politidistrikt eller fylker. Årsmeldingene for årene 2019 til og med 2022 er publisert på nett og kan finnes på www.sivilrett.no/drk/publikasjoner. Årsmeldingen for 2023 publiseres senere i år. For årene 2010 til 2018 følger tabeller fra årsmeldingene med de aktuelle tall i vedlegg. Som det fremgår i fotnoter til flere av tabellene angir de også et lite mindretall erklæringer av andre patologiske undersøkelser enn obduksjon, slikt som rettsantropologiske undersøkelser (undersøkelser av knokler/skjelettrester) eller rettsodontoligiske undersøkelser (tannundersøkelser).
Det er naturlig at POD og Riksadvokaten går grundig inn i disse tallene.

Vedlegg i pdf-format