Skriftlig spørsmål fra Andreas Sjalg Unneland (SV) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:836 (2023-2024)
Innlevert: 05.01.2024
Sendt: 05.01.2024
Besvart: 15.01.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Andreas Sjalg Unneland (SV)

Spørsmål

Andreas Sjalg Unneland (SV): Når vil de nye reglene for omvendt voldsalarm tre i kraft?

Begrunnelse

Før jul vedtok Stortinget endringer i straffeprosessloven, straffeloven og straffegjennomføringsloven m.m. Lovendringene legger til rette for økt bruk av elektronisk kontroll, også kalt omvendt voldsalarm, som vil styrke beskyttelsen av personer som risikerer å bli utsatt for vold, trusler og annen uønsket kontakt. Formålet med endringene er å bedre etterlevelsen av besøksforbud og kontaktforbud.
Stortinget vedtok allerede i 2017, vedtak 630 fra 25. april 2017, å endre reglene om omvendt voldsalarm og har gjentatte ganger vedtatt at man ønsker endringer uten at det har blitt fulgt opp med det tempoet alvoret i saken krever. Nå er lovendringene endelig vedtatt og det fremgår av vedtaket at:

"Loven gjelder fra den tid Kongen bestemmer."

Det som har preget denne saken er at det har tatt lang tid og vi vet at omvendt voldsalarm redder liv. I lys av nylige hendelser er det naturlig at dette arbeidet har en høy prioritet og at man får på plass de nye reglene så raskt som mulig.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Regjeringen fremmet Prop. 128 L (2022–2023) Endringer i straffeprosessloven mv. (elektronisk kontroll av besøksforbud) 16. juni 2023. Jeg mener det er svært viktig at påtalemyndigheten og politiet kan ta i bruk dette verktøyet så raskt som mulig.
Stortinget vedtok rett før jul de foreslåtte endringene. Jeg er i dialog med berørte aktører for å avklare hvor raskt endringene kan settes i kraft. Jeg gjør hva jeg kan for å få det til så raskt som mulig.