Skriftlig spørsmål fra Tone Wilhelmsen Trøen (H) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:738 (2023-2024)
Innlevert: 17.12.2023
Sendt: 18.12.2023
Besvart: 03.01.2024 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Tone Wilhelmsen Trøen (H)

Spørsmål

Tone Wilhelmsen Trøen (H): Regjeringen har avviklet fritt behandlingsvalg.
Kan statsråden nå redegjøre for om alle de døgnplassene som ble tilbudt gjennom fritt behandlingsvalg innenfor tverrfaglig spesialisert rusbehandling og psykisk helsevern, har blitt erstattet av et tilsvarende antall plasser i det offentlige eller gjennom utvidede avtaler med private og ideelle aktører?

Begrunnelse

Vi nærmer oss slutten av 2023 og med det skrives siste pasient ut fra institusjoner som har hatt avtale med staten om å levere spesialisthelsetjenester innen tverrfaglig rehabilitert rusbehandling og psykisk helsevern gjennom ordningen fritt behandlingsvalg. Flere institusjoner med lang erfaring er lagt ned eller legges nå ned, som Vangseter og Valdresklinikken. Ved Friskstiftelsen på Elverum, som har avtale med det offentlige om døgnbehandling i psykisk helsevern, opplever de en samlet reduksjon i henvisninger fra Helse Sør-Øst på 70 % sammenlignet med samme tidsperiode i 2022.
Det er nå stor bekymring for at den reelle døgnkapasiteten, både i tverrfaglig spesialisert rusbehandling og psykisk helsevern, bygges ned og erstattes av mer dagbehandling. Og at dette skjer samtidig som ventetidene og behovene øker, og helseforetakene selv fremskriver et stort økt behov både for døgn- og dagplasser i årene fremover.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: De regionale helseforetakene har ansvar for å sikre tilstrekkelig kapasitet slik at pasientenes rett til forsvarlig behandling sikres. Dette løses gjennom tilbud i egne helseforetak og gjennom avtaler med private leverandører. Dette gjelder også etter at ordningen «fritt behandlingsvalg» ble avviklet.
Jeg har stilt krav til de regionale helseforetakene om å påse at pasienter som mottar behandling hos private leverandører gjennom godkjenningsordningen i fritt behandlingsvalg, får videreført det tilbudet de har behov for når ordningen avvikles.
I 2023 er det en overgangsordning som innebærer at godkjente leverandører fremdeles får betalt for behandling av pasienter som fikk påbegynt sin behandling før 1. januar. Nær samtlige pasienter i ordningen er nå enten ferdig behandlet eller er overført til annen behandling, uten at dette har gitt seg utslag på ventetider. Vi kan derfor nå konkludere med at regjeringen har lykkes med målene for avvikling av godkjenningsordningen innen fritt behandlingsvalg: Å sikre at pasientene får det tilbudet de har behov for, samtidig som sykehusenes kontroll med egne budsjetter styrkes. Dette er også viktig i lys av det krevende utfordringsbildet helsetjenesten nå står i, med tanke på demografi og tilgjengelig personell.
Når det gjelder godkjenningsordningen innen fritt behandlingsvalg viser jeg ellers til mitt svar på spørsmål nr. 702.
Jeg har stor forståelse for at avviklingen av godkjenningsordningen har medført at behandlingsinstitusjoner opplever utfordringer med driften. Vi kan likevel ikke videreføre et system der våre felles sykehus tappes for ressurser fordi det er fri etableringsrett for private klinikker på offentlig regning. Regjeringen er tydelig på at det ikke er slik tilgjengelig helsepersonell og fellesskapets økonomiske ressurser best kommer til anvendelse. Vi ønsker at samarbeid med private og ideelle skal bygge på forutsigbare avtaler basert på grundige behovsanalyser.
Når det er sagt, er jeg glad for alt engasjement for psykisk helsevern og rusbehandling. Mitt oppdrag til de regionale helseforetakene er nettopp å styrke psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB), herunder å bygge opp basistjenester i alle helseforetak innen TSB, samt holde ventetider nede og kortere enn for annen sykehusbehandling.
Jeg kan forsikre om at jeg følger nøye med på om helseforetakene lykkes med å sikre at pasientene får det tilbudet de har behov for, slik jeg senest redegjorde for gjennom mitt svar på spørsmål nr. 106. I forbindelse med besvarelsen på dette spørsmålet, har jeg likevel bedt om en oppdatert status fra de regionale helseforetakene og deres svar følger under.

Helse Midt-Norge RHF

«Helse Midt-Norge viser til brev av 18.10.2023 «innspill fra Helse Midt-Norge RHF til svar på Stortingsspørsmål nr. 106» der vi blant annet redegjorde for vår situasjon knyttet til status døgnkapasitet, økning og videreutvikling av døgntilbudet for TSB i våre helseforetak og hos 2 ideelle avtaleparter med avtale.
Vår vurdering er at vi fortsatt har god kapasitet i vår region, og at vi innfrir det langsiktige målet om ventetid under 30 dager. Behandlingsinnretningen med økt bruk av sekvensielle forløp, brukerstyrte senger, og økt bruk av poliklinikk og ambulante tjenester i tilknytning til døgnbehandling i TSB har gitt muligheter for utvikling av individuelle tilpasninger i pasientforløpene.
Vi informerte videre om etableringen av ny sikkerhetsavdeling ved St Olavs hospital HF i 2021/22, et nasjonalt, regionalt og lokalt tilbud for de aller sykeste pasientene innen PH. I tillegg er det etablert 14 lokale døgnplasser i våre sykehusforetak. Døgnplassene er satt i drift i henhold til plan.
Helse Møre og Romsdal HF vil i løpet av høsten 2024 ta i bruk lokaler ved SNR Hjelset og vil med dette kunne ivareta flere funksjoner innen PH døgn på sykehus og sikre forbedring av helhetlige tjenestetilbud for disse funksjonene. Så langt er framdrift i henhold til plan.
Våre sykehusforetak har fortsatt ingen planer om å redusere sine døgntilbud såfremt behovsutviklingen ikke tilsier ny vurdering.
Avviklingen av ordningen fritt behandlingsvalg (Helfo) er fulgt opp i dialog med helseforetakene og vi har vektlagt å utvise smidighet av pasientsikkerhetsmessige hensyn ved at pasienter har fått mulighet til å fullføre pasientforløp. Våre 2 siste pasienter (1 innen TSB og 1 innen PH) avslutter sine forløp i løpet av desember 2023. Vår vurdering er at våre pasienter har blitt godt ivaretatt i avviklingsprosessen.»

Helse Nord RHF

«Helse Nord RHF har ikke gått til ekstra anskaffelser av behandlingskapasitet innen psykisk helsevern eller tverrfaglig spesialisert rusbehandling hos private og ideelle aktører for å erstatte kapasitet tilbudt gjennom godkjenningsordningen i Fritt behandlingsvalg.
Situasjonen i Helse Nord når det gjelder døgnbasert behandling innen TSB har vært uendret i perioden 2021 til i dag. Det er 95 plasser i de offentlige helseforetakene og 87 plasser hos private institusjoner med avtale med Helse Nord. Det foreligger ingen vedtatte planer om endringer på dette området. Da ordningen med Helfo-godkjenning av private rusinstitusjoner ble besluttet avviklet, vurderte Helse Nord at det var tilstrekkelig med ledig kapasitet ved de eksisterende behandlingstilbudene til at en eventuell økning i innsøking kunne ivaretas uten etablering av nye tilbud, og det er ingen indikasjon på at situasjonen har endret seg siden da.
Forbruket av døgnplasser i Fritt behandlingsvalgordningen innen psykisk helsevern har vært meget begrenset. I følge Helsedirektoratets Statusrapport for Fritt behandlingsvalg for 2022 var til sammen 33 pasienter fra Helse Nord innlagt i ordningen. Til sammenlikning var samlet antall innleggelser på fagområdet i samme periode nærmere 7 000.
Det pågår et større arbeid i Helse Nord for tiden, som skal foreslå endringer i funksjons og oppgavedeling i spesialisthelsetjenesten. Psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling inngår også i dette arbeidet, og man skal se på følgende områder:

a. Utrede behovet for styrkning av sykehusfunksjoner, og for allmenpsykiatri.
b. Utrede organisering av distriktspsykiatriske senter (DPS).
c. Utrede funksjoner og tjenestetilbud i DPS, inkludert variasjon i forbruk.
d. Utrede styrkning av polikliniske tjenestetilbud.

Gjennom dette arbeidet vil samlet kapasitet i offentlige helseforetak og private institusjoner med avtaler med Helse Nord RHF, både i psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling, avstemmes mot regionens framskrevne behov for disse behandlingstilbudene.»

Helse Sør-Øst RHF

«I Oppdragsdokumentet for 2022 har Helse Sør-Øst RHF fått i oppdrag å påse at pasienter som mottar behandling hos private leverandører gjennom godkjenningsordningen i fritt behandlingsvalg får videreført det tilbudet de har behov for når ordningen avvikles.
I Oppdragsdokumentet for 2023 er det videre slått fast at Regjeringen avvikler godkjenningsordningen i fritt behandlingsvalg fra 2023, med en overgangsordning som varer ut 2023. Avviklingen skal ikke innebære en omprioritering av innsats mellom tjenesteområder, herunder psykisk helsevern, tverrfaglig spesialisert rusbehandling, habilitering og rehabilitering.
Helse Sør-Øst RHF er ikke av den oppfatning at det er gitt oppdrag om å erstatte de enkelte døgnplasser som bortfaller ved avvikling av FBV-ordningen. Imidlertid har det vært viktig å påse at pasienter som er i behandling hos en FBV-leverandør som avvikler sin virksomhet, får videreført det tilbudet de har behov for. Behovene har variert fra kommunal oppfølging, poliklinisk behandling eller videre døgnbehandling i spesialisthelsetjenesten.
Innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) har helseforetakene i Helse Sør-Øst akutt-tilbud, avrusningstilbud og tilbud om poliklinisk behandling. Alle har imidlertid ikke differensierte døgnplasser for kort- og/eller langtidsdøgnbehandling. Helse Sør-Øst RHF kjøper derfor en betydelig døgnkapasitet fra private leverandører. I 2023 har regionen avtaler med 23 private ideelle leverandører innen TSB om kjøp av 739 døgnplasser. Dette inkluderer 30 nye døgnplasser som ble anskaffet i Sørlandet sykehusområde ved avvikling av FBV-ordningen. I 2023 har flere av avtalepartene innen TSB ledig kapasitet i forhold til avtalt volum.
Nåværende avtaler innen TSB er sagt opp, og det gjennomføres en ny anskaffelse med planlagt avtaleoppstart 01.01.2025. Det er gjennomført en behovsvurdering med bred involvering og forankring som ligger til grunn for anskaffelsen. I denne anskaffelsen etterspørres det færre døgn enn i dagens avtaler, men kortere oppholdstider medfører at flere pasienter kan få tilbud om behandling per døgnplass. Dette er i tråd med den faglige utviklingen i fagfeltet. Det foretas ikke en omlegging av behandlingstilbudet fra døgnbehandling til dagbehandling eller poliklinisk behandling. Det understrekes at det fortsatt skal gjøres individuelle vurderinger av den enkelte pasients behandlingsbehov, noe som innebærer at pasienter vil kunne være i sammenhengende døgnbehandling ut over den oppholdstid som etterspørres i anskaffelsen.
Det har de senere årene vært et stabilt antall henvisninger innen TSB. Ventetidene har holdt seg tilnærmet stabile gjennom de siste årene, og behandlingskapasiteten vurderes som god. Langt de fleste som henvises får rett til nødvendig helsehjelp og et tilbud om behandling. For de fleste pasientene vil behandlingstilbudet starte i poliklinikk og forsterkes med døgnbehandling dersom det er behov for det.
Innen psykisk helsevern (PHV), som har hatt et mindre omfang i FBV-ordningen, opplever Helse Sør-Øst RHF at det har vært en betydelig økning i antall nyhenviste, og at det samtidig er en liten økning i gjennomsnittlig ventetid.
Helse Sør-Øst RHF kjøper et betydelig antall døgnplasser fra private leverandører, og har avtale med 11 leverandører om 306,5 døgnplasser for 2024. Kapasiteten innen PHV er økt de to siste årene. Avtaleparter med avtaler har fått tilbud om utvidelse av sine avtaler med inntil 10 prosent i 2023 og ytterligere 10 prosent i 2024 innen følgende områder:

- Angst, depresjon og traumelidelser
- Alvorlig psykiske lidelser og omfattende tilleggsproblematikk
- Alvorlige psykiske lidelser og alvorlig rusmiddelavhengighet (dobbeltdiagnoseproblematikk)

I tillegg fikk avtaleparter innen spiseforstyrrelser tilbud om utvidelse med inntil 10 prosent i 2023. Utvidelsen er videreført i 2024.
Når det er korrigert for tilleggskjøpene som ble gjennomført i 2021 og 2022 (10 plasser), er det en økning på 26 døgnplasser hos private avtaleparter fra 2022 til 2024. Samlet er det altså en økning på 36 døgnplasser fra avtaleinngåelse. I tillegg har helseforetakene i oppdrag å styrke kapasiteten innen PHV. Det foreligger derfor ingen planer eller føringer om å redusere døgnkapasiteten innen dette fagområdet.
Ved kjøp av varer og tjenester er de regionale helseforetakene underlagt regelverket om offentlige anskaffelser. Helse Sør-Øst RHF har, ut fra vurdering av behov, økt kjøp av private helsetjenester betydelig de siste årene. Økningen er gjennomført enten i form av ny anskaffelse (TSB) eller ved å benytte det handlingsrom som er i eksisterende avtaler, inkludert likebehandling av avtalepartene (PHV). I begge tilfeller er det døgnkapasiteten som er styrket. Det er ikke anledning til å gjennomføre direktekjøp i et slikt omfang.
Når det gjelder opplevd reduksjon i antall henvisninger, vil Helse Sør-Øst RHF understreket at pasienter som er tildelt rett til helsehjelp selv kan velge behandlingssted, men ikke behandlingsnivå. Det er i stor grad helseforetakene som foretar rettighetsvurdering av mottatte henvisninger. Dersom pasienten ikke har noe eget ønske, står helseforetaket fritt til å henvise til egne behandlingstilbud.»

Helse Vest RHF

«Tverrfaglig, spesialisert rusbehandling (TSB)
I Helse Vest var det totalt 344 døgnplasser innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) i 2021 og 2022 (samlet for helseforetakene og de private institusjoner som Helse Vest har avtale med). Per 20. desember 2023 er det 320 døgnplasser tilgjengelig (205 i helseføretak og 115 hos private leverandører med avtale med Helse Vest).
Helse Vest gjennomførte en anskaffelse av TSB døgnbehandlingstjenester i 2022 med virkning fra 2023. Vi valgte å redusere noe på antallet døgnplasser både utfra analyser av fremtidig behov, beleggsprosent i eksisterende behandlingstilbud, forventet økt bruk av sekvensielle forløp (veksling mellom døgntjenester og oppfølging i hjemmet), forventet flere kortere behandlingsforløp, økt bruk av brukerstyrte senger og økt bruk av poliklinisk- og ambulant behandling.
I perioden fra og med 2015 til og med 2022 var det en del døgnplasser tilgjengelig innenfor ordningen med ‘fritt behandlingsvalg’, i private klinikker godkjent av Helfo. I Helse Vest gjaldt dette tre institusjoner: Stiftelsen Karmsund ABR senter som var i drift fra 2015 og ut 2022, Unicare 12-trinnsklinikk fra 2015 og til avslutning i juni 2022 etter egen beslutning, og Mestringshusene Tysnes som ble godkjent av Helfo i november 2020 og avsluttet da ordningen ble avviklet i desember 2022. I 2021 var det i gjennomsnitt 39 pasienter ved slike Helfo godkjente institusjoner, samtidig som det i gjennomsnitt var 77 ledige døgnplasser i regionen.
Etter en jevn økning i antall pasienter med behandlingsbehov innen TSB etter innføringen av rusreformen i 2004, holdt antallet pasienter seg stabilt over flere år. I perioden fra 2016 til 2020 endret dette seg til en årlig nedgang på 0,5 % pr år (antall pr 100 000 innbyggere som fikk behandling). Fra 2020 til 2021 var nedgangen på 2 %.
I 2023 har vi få fristbrudd, pasienter i Helse Vest ventet i 33 dager i gjennomsnitt på oppstart av behandling innen TSB, og gjennomsnittlig beleggsprosent er 93 % i behandlingstilbud hos private leverandører og 77 % i helseforetakene (per september 2023).
Det totale døgntilbudet innen TSB i Helse Vest vurderes til å være riktig dimensjonert, det er god kvalitet i pasientbehandlingen, og behandlingsbehovet i pasientpopulasjonen svares ut på en forsvarlig måte. Planlagte endringer i døgntilbudene vil følges nøye med tanke på ventetider, fristbrudd og beleggsprosent. Dersom vi vurderer at døgnkapasiteten blir for knapp kan flere tiltak settes inn, som å utnytte bedre restkapasitet i helseforetakene, utvide kapasiteten i et helseforetak eller utvide eksisterende avtaler, eventuelt å gjennomføre ny anskaffelse.
Psykisk helsevern
Fritt behandlingsvalg innen psykisk helsevern har for Helse Vest utgjort svært lave volum med kun 0,3 % av kostnadene innen PHV-området og behandlet kun 57 pasienter i 2022. Helse Vest har flere ganger beskrevet at dette volumet kan ivaretas av helseforetakene eller de private ideelle institusjonene som har fast avtale i Helse Vest uten planlagt økning i kapasitet. Det har ikke vært rapporter om at dette har gitt vansker i regionen i 2023.»