Skriftlig spørsmål fra Terje Halleland (FrP) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:737 (2023-2024)
Innlevert: 17.12.2023
Sendt: 18.12.2023
Besvart: 02.01.2024 av klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen

Terje Halleland (FrP)

Spørsmål

Terje Halleland (FrP): Det deltok om lag hundre tusen deltakere på FNs klimatoppmøte i Dubai.
Av deltakerne fra Norge, hvor mange fikk deltakelsen finansiert av relevante departement og hva var den totale kostnaden for deltakelsen av disse målt i kroner og i klimagassutslipp?

Begrunnelse

Det vises til at det var svært mange deltakere på FNs klimatoppmøte i Dubai. Det oppgis av FN at antall besøkende var om lag hundre tusen, noe som skal ha vært nesten dobbelt så mange som på fjorårets toppmøte i Egypt. I seg selv er det positivt at vi har møteplasser for å diskutere globale utfordringer. For å få en reell og meningsfull reduksjon av klimautslippene er det avgjørende at representanter fra alle verdens land deltar for sammen å finne fram til gode løsninger. Imidlertid er det betimelig å stille spørsmål ved hvordan toppmøtene har utviklet seg, og om det kan la seg forsvare å bruke store ressurser på å sende deltakere om det ikke er nødvendig for å komme frem til en løsning. Det vises til flere mediesaker der det ser ut til at en rekke norske organisasjoner, herunder ungdomsorganisasjoner, var med på klimatoppmøtet. Det bes derfor om en oversikt over hvor mange deltakere fra Norge som var til stede på klimatoppmøtet i Dubai, hvor mange av disse som fikk finansiering til oppholdet over statsbudsjettet, hva dette kostet, og hvor mye ekstra utslipp av CO₂ den norske deltakelsen medførte.

Andreas Bjelland Eriksen (A)

Svar

Andreas Bjelland Eriksen: FNs klimakonferanse (COP28) er et viktig møte for å støtte opp om sterkere global innsats mot klimaendringene gjennom utslippsreduksjoner, klimatilpasning og annen støtte til utviklingsland. I lys av de utfordrende internasjonale rammebetingelsene er det spesielt viktig at det internasjonale klimasamarbeidet fortsetter.

Deltakelse fra Norge

I forkant av de årlige klimaforhandlingene oppnevnes den norske forhandlingsdelegasjonen av utenriksministeren. Delegasjonen som ble oppnevnt for Dubai var på 38 delegater, og besto av statsminister Jonas Gahr Støre, klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen, utenriksminister Espen Barth Eide, utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim, olje- og energiminister Terje Aasland, statssekretær Ragnhild Sjoner Syrstad, politisk rådgiver Kristoffer André Hansen, politisk rådgiver Syver Glordencio Mendoza Zachariassen, politisk rådgiver Jorid Juliussen Nordmelan og ansatte i ulike departement, Sametinget og Miljødirektoratet. Dette er delegater som har arbeidsoppgaver direkte tilknyttet forhandlingene og inkluderer også arbeidsstøtte. I den norske delegasjonen inngår også tre sivilsamfunnsrepresentanter, én fra miljø- og utviklingsorganisasjonene og to fra Landsforeningen for barn og unge. Norge spiller en aktiv rolle og har en uavhengig stemme i forhandlingene. Det innebærer at den norske forhandlingsdelegasjonen er av en viss størrelse. I tillegg kommer folk som har ansvar for sikkerhet og kommunikasjon.
Under COP28 deltok også en rekke aktører fra Storting, direktorat/underliggende virksomheter, interesseorganisasjoner, sivilsamfunn, næringsliv og akademia, samt ansatte ved den norske ambassaden i De forente arabiske emirater. Noen av disse var akkreditert gjennom norske myndigheter. Dette gjelder blant annet Energi- og miljøkomiteen på Stortinget som deltok med 9 personer (Une Aina Bastholm, Ola Elvestuen, Terje Halleland, Lars Haltbrekken, Mani Hussaini, Gro-Anita Mykjåland, Marianne Sivertsen Næss, Kjell Ingolf Ropstad, Mathilde Tybring-Gjedde). Barnas Klimapanel fikk også akkreditering gjennom norske myndigheter. Til sammen var det 142 som ble akkreditert gjennom norske myndigheter som «party overflow».
Under toppmøtet deltok det i tillegg nordmenn som var akkreditert gjennom sine organisasjoner nasjonalt og internasjonalt, samt presse. Dette skjer gjennom UNFCCC sekretariatets akkrediteringskanal og informasjon derfra har ikke myndigheter tilgang til.

Anslåtte kostnader til fly og hotell for KLD

Fra KLD var det totalt 24 personer fra embetsverket og politikere til stede under årets COP. Våre anslag viser at fly- og hotellkostnadene våre summerer seg opp til om lag 1,36 mill. kroner. Dette inkluderer også kostnader for reise- og hotell som ble bestilt til utenriksministeren før statsrådsskiftet. Departementet har ennå ikke en fullstendig oversikt over alle reise- og oppholdskostnader. Øvrige departement har selv oversikt over egne kostnader knyttet til reiser for politikere og embetsverk.

Reisestøtte

KLD gir over kap. 1400 post 21 støtte til to ungdomsdelegater som er en del av forhandlingstemaet. KLD dekket reise- og oppholdskostnadene for disse delegatene med totalt 56 000 kroner.
I tillegg er det i 2023, som tidligere år, gitt reisestøtte til norske frivillige organisasjoner til deltakelse på internasjonale klima- og miljømøter over statsbudsjettets kapitel 1400 post 76. Dette er en del av en tilskuddsordning og omtales i Prop. 1 S (2022-2023). Det er i 2023 budsjettert med 500 000 kroner i reisestøtte i forbindelse med internasjonale klima- og miljømøter. Av dette beløpet er det utbetalt om lag 343 000 kroner i reisestøtte til COP28.

Klimagassutslipp

Delegasjonen brukte rutefly for å komme til Dubai. Den internasjonale organisasjonen for sivil luftfart (ICAO) har utviklet en metode for å beregne CO₂-utslipp på flyreiser. Metoden bruker data for flytyper, rutespesifikk informasjon og flyets tyngde. Andre departement og Stortinget må svare for valg av reiserute og komfort for sine reisende. Informasjon på enveis flybillett (økonomiklasse) viser et utslipp på 1 025 kg CO₂-ekvivalenter, og medfører derfor et klimagassutslipp på om lag 2 tonn CO₂-ekvivalenter per reisende tur-retur.