Skriftlig spørsmål fra Mahmoud Farahmand (H) til næringsministeren

Dokument nr. 15:733 (2023-2024)
Innlevert: 15.12.2023
Sendt: 18.12.2023
Besvart: 02.01.2024 av næringsminister Jan Christian Vestre

Mahmoud Farahmand (H)

Spørsmål

Mahmoud Farahmand (H): Har embetsverket i Nærings- og fiskeridepartementet gjort en faglig vurdering av konsekvensene av at 9 mrd. kroner fra Eksfins tapsavsetning tilbakeføres og brukes som inndekning av økte utgifter i 2024-budsjettet?
Hvis ja, kan jeg be om at disse fremlegges?

Begrunnelse

Det vises til svar på spørsmål sendt av statssekretær Ellen Reitan 2.12.23 kl. 23:07 fra Finansdepartementet til Finanskomiteen om tilbakeføring av tapsavsetning under Eksfin. Det vises videre til finansministerens svar på spørsmål 1 fra Høyres fraksjon i finanskomiteen om budsjettavtalen mellom regjeringspartiene og SV om statsbudsjettet for 2024 i brev datert 14.12.2023 og svar på skriftlig spørsmål 645. Her fremgår det at næringsministeren er konstitusjonelt ansvarlig for opplysningene som ble formidlet om tapsavsetningen.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Eksportfinansiering Norge (Eksfin) er en forvaltningsbedrift som driver for statens regning og risiko. Føringene for Eksfins Alminnelig garantiordning er å gå i balanse på lang sikt, som betyr at inntektene under ordningen skal dekke administrasjon og forventede tap. I forbindelse med RNB 2020 bevilget Stortinget 10 mrd. kroner til å dekke tapene man på det tidspunktet forventet. Det var en stor del misligholdte lån i Eksfins portefølje og man forventet at en forholdsvis lav andel av fordringene ville bli gjenvunnet. Det var dermed økt risiko for at ordningen ikke ville gå i balanse på lang sikt.
Nærings- og fiskeridepartementet har fulgt utviklingen i porteføljen tett over tid, bl.a. gjennom jevnlige møter med Eksfin om status for misligholdt portefølje. Det siste året har utsiktene bedret seg betraktelig. Basert på utviklingen i Eksfins portefølje, er departementets vurdering at det er forsvarlig å trekke tilbake mesteparten av tapsavsetningen nå. Den faglige vurderingen er at det er sannsynlig at Eksfin ikke vil ha behov for disse midlene og at ordningen vil gå i balanse på sikt, men at det, på grunn av usikkerhet knyttet til utviklingen i porteføljen, likevel bør holdes tilbake en andel av tapsavsetningen inntil videre. Det jobbes med utgangspunkt i en hypotese om at resterende tapsavsetning vil kunne trekkes tilbake i løpet av 2024. I en situasjon der Eksfin ikke klarer å oppfylle sine forpliktelser, vil Stortinget måtte ta stilling til ev. nye bevilgninger. Risikoen for dette anses som relativt lav, gitt den gode utviklingen i porteføljen.