Skriftlig spørsmål fra Anna Molberg (H) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:700 (2023-2024)
Innlevert: 14.12.2023
Sendt: 14.12.2023
Besvart: 21.12.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Anna Molberg (H)

Spørsmål

Anna Molberg (H): Kan statsråden svare på om det har skjedd noen endringer i henvisningspraksisen til private, ideelle avtaleparter (aktører), og hvilke retningslinjer som legges til grunn når helseforetakene skal henvise pasienter til behandling hos ideelle stiftelser?

Begrunnelse

Regjeringen skriver selv i Hurdalsplattformen at den vil støtte opp om ideell sektor og ideelle tilbydere i helse- og omsorgssektoren, og frivillige og ideelle tilbydere på helse- og omsorgsfeltet må sikres gode rammevilkår og forutsigbar drift. Et av regjeringens punkter i Hurdalsplattformen sier videre at den vil utnytte handlingsrommet i anskaffelsesregelverket for å prioritere ideelle tjenesteytere og langsiktige avtaler basert på kvalitet. På samme tid ser vi at ventetidene øker i alle deler av helsetjenesten. Ideelle aktører rapporterer også om at antall henvisninger til dem faller. Et eksempel på dette er Friskstiftelsen på Elverum som tilbyr døgnbehandling innen psykisk helsevern for mennesker over 18 år.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Det er i stor grad fastleger som henviser pasienter til behandling i spesialisthelsetjenesten. Henvisningene rettighetsvurderes av helseforetak, private ideelle sykehus, og øvrige private avtaleparter som er gitt denne kompetansen. Det er helseforetakene og sykehusene som foretar det vesentligste av rettighetsvurderingene.
Jeg understreker at pasienter som er tildelt rett til helsehjelp selv kan velge behandlingssted. Dersom pasienten ikke har et spesifikt ønske om behandlingssted, er det opp til virksomheten som vurderer henvisningen å tilby pasienten et behandlingstilbud ved et behandlingssted – i tråd med pasientenes behov. Pasienten kan ikke velge behandlingsnivå, det vil si at pasienten ikke kan bytte behandlingssted for å få en mer spesialisert behandling enn vedkommende har fått tilbud om.
For å tilpasse kapasiteten innen døgnbehandling i psykisk helsevern til behovet, har Helse Sør-Øst RHF i 2023 utvidet det avtalte behandlingsvolumet hos de fleste av sine private avtaleparter med 10 prosent. Friskstiftelsen er blant disse avtalepartene. Fra 2024 vil det regionale helseforetaket utvide avtalene med ytterligere 10 prosent.