Audun Hammer Hovda (SV): Hvordan jobber regjeringen for å sikre at norske åndsverk får sin opphavsrett ivaretatt under utvikling, trening og bruk av generativ kunstig intelligens?
Begrunnelse
Selv om teknologien har eksistert lenge, har utviklingen av generativ kunstig intelligens skutt fart de siste par årene, og nådde for alvor allmennheten høsten 2022 gjennom lanseringen av ChatGPT. OpenAI, selskapet bak tjenesten, tilbyr i tillegg bildegenereringstjenesten DALL·E som lager bilder, i motsetning til tekst. ChatGPT og DALL·E er bare to eksempler fra et stadig voksende økosystem av generativ kunstig intelligens, og mange av de store teknologiselskapene har allerede utviklet eller jobber nå med å utvikle egne konkurrenter.
Teknologien bak tjenestene baserer seg i all hovedsak på trening av såkalte modeller, og både mengden og kvaliteten på datagrunnlaget avgjør hvor overbevisende resultatet blir til slutt. Det er uklart akkurat hvor mye data som brukes, og hvor den hentes fra, ettersom selskapene ikke oppgir dette av konkurransehensyn, men det er i flere tilfeller bevist at det har blitt brukt store mengder tekst og kunst uten tillatelse fra skaperne under trening av modellene som eksisterer på dagens marked. Dette medfører at modellene kan generere tekst og kunst som egentlig er beskyttet av opphavsrett uten at skaperen har gitt tillatelse til det, eller at brukeren vet om det.