Skriftlig spørsmål fra Mímir Kristjánsson (R) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:568 (2023-2024)
Innlevert: 30.11.2023
Sendt: 30.11.2023
Besvart: 06.12.2023 av arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna

Mímir Kristjánsson (R)

Spørsmål

Mímir Kristjánsson (R): Er Nav pliktig til å undersøke alle tips om trygdemisbruk?

Begrunnelse

På NRK radio 28. november uttalte Arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte at de er pliktige til å undersøke alle saker der de har fått tips om trygdesvindel. For meg fremstår dette unødvendig og ressurskrevende, for eksempel i saker der Nav får gjentatte tips. Derfor lurer jeg på hvor i lov eller regelverk denne plikten stammer fra. Jeg har spurt Nav om dette, men de henviste meg til statsråden.

Tonje Brenna (A)

Svar

Tonje Brenna: NAV-loven § 4 gir Arbeids- og velferdsetaten ansvaret for gjennomføringen av arbeidsmarkeds-, trygde- og pensjonspolitikken. Dette lovpålagte ansvaret innebærer å forvalte regelverket slik at rett ytelse tildeles.
Det følger av samme bestemmelse at et av Arbeids- og velferdsetatens lovpålagte ansvarsområder er å følge opp og kontrollere tjenester, ytelser og utbetalinger. Kontroll av tildelt ytelse er derfor viktig for å forvalte ytelsesregelverket. På denne måten sørger etaten for at de som er berettiget til ytelser, mottar riktig utbetaling, mens ytelsen blir stanset og kan kreves tilbake i tilfeller hvor de lovbestemte vilkårene for å motta ytelser ikke er oppfylt.
Arbeids- og velferdsetaten mottar årlig mange tips om mulige tilfeller av trygdesvindel. I mange tilfeller betyr det at etaten må slå opp i sine fagsystemer for å undersøke om en person mottar en ytelse fra Arbeids- og velferdsetaten. Etaten går da ikke gjennom hele saken, men bare de opplysningene som er nødvendige for å avklare dette. Tips som gjelder personer som ikke mottar en ytelse, anses som grunnløse og slettes. Hvis personen mottar en ytelse, vurderer Arbeids- og velferdsetaten om innholdet i tipset tilsier at det kan foreligge forhold som kan bety at etaten må gjøre en ny vurdering av saken.
Etaten har orientert meg om at de gjør en vurdering av hva som er nødvendig og forholdsmessig på det enkelte stadiet av saken, både før det gjøres eventuelle oppslag i fagsystemene og før det eventuelt hentes inn andre opplysninger.