Skriftlig spørsmål fra Grunde Almeland (V) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:529 (2023-2024)
Innlevert: 24.11.2023
Sendt: 27.11.2023
Besvart: 04.12.2023 av kultur- og likestillingsminister Lubna Boby Jaffery

Grunde Almeland (V)

Spørsmål

Grunde Almeland (V): Kan statsråden redegjøre for museenes muligheter til å søke om mangfoldmidler over spillemidlene knyttet til flerårige satsninger, som muliggjør langsiktig planlegging både knyttet til økonomi og innhold?

Begrunnelse

Regjeringen Solberg foreslo i statsbudsjettet for 2019 å bevilge 20 millioner kroner til tiltak og prosjekt på kulturfeltet som skal stimulere til mangfold, integrering og motvirke fattigdom. Satsingen var en del av regjeringen Solbergs integreringsløft, og hadde som mål å medvirke til at flere får ta del i gode kulturopplevelser. Satsingen ble fordelt på en rekke institusjoner og aktører som hadde søkt om støtte til å gjennomføre integreringstiltak.
Daværende kulturminister Trine Skei Grande uttalte i den forbindelse at Norge skal være et land der det ikke er bakgrunnen din som avgjør om du får det til. Kulturlivet og sivilsamfunnet er viktige arenaer for hverdagsintegrering. Med satsingen ønsket regjeringen Solberg å nå grupper i samfunnet som er underrepresenterte både som aktører i kulturlivet og som brukere av kulturtilbud.
Et eksempel er Oslo museum, som i denne forbindelse fikk en styrking av sitt driftstilskudd på 1 mill. kroner. Midlene har vært omtalt som en varig styrking og ikke som prosjektmidler. I regjeringen Støres forslag til statsbudsjett for 2023 ble midlene derimot omtalt som prosjekttilskudd, som skulle overføres til spillemiddeloverskuddet, uten mulighet til å søke om midlene på nytt for 2024. Denne endringen gjelder også Museene Arven (Stiklestad Nasjonale Kultursenter), Nord-Troms museum og Henie Onstad Kunstsenter.
Midlene har muliggjort målrettet arbeid med nye grupper, reelle medvirkningsprosesser og kompetanseutvikling. Dette er tiltak som ikke hadde latt seg gjennomføre med kortsiktige midler. Mange prosjekter er igangsatt, flere av dem med økonomiske forpliktelser som strekker seg utover 2023.

Lubna Boby Jaffery (A)

Svar

Lubna Boby Jaffery: I perioden 2020–2022 ble det på statsbudsjettet innarbeidet diverse tilskudd til om lag 20 kulturinstitusjoner som har søkt om midler til prosjekter som skal bidra til større mangfold og mer inkludering i kulturlivet. Disse tilskuddene ble tildelt i hovedsak til musikk- og scenekunstinstitusjoner, samt fire museer i det nasjonale museumsnettverket. Tilskuddene var vedtatt overført til spillemidler til kulturformål i 2023, jf. Prop. 1 S (2022-2023) for Kultur- og likestillingsdepartementet og Innst. 14 S (2022-2023), og omtalt i tilskuddsbrevet til institusjonene for 2023.
Tilskudd fra Kultur- og likestillingsdepartementet gis både over statsbudsjettet og fra spillemidler som enkeltstående tilskudd eller via ordninger. Departementet ser tilskuddsforvaltningen i sammenheng. Behov for økte midler til ulike tiltak, herunder også mangfoldstiltak, skal komme frem i institusjonenes ordinære budsjettsøknader til departementet. Institusjonene må selv vurdere og presisere i sin søknad om tiltaket knyttet til mangfoldsmidler gjelder tidsavgrensede prosjekter eller en langvarig satsing.
Departementet har registrert bekymring fra enkelte institusjoner, bl.a. museer, om hva som vil skje med tildeling av tilskudd til mangfoldstiltak i 2024 og fremover. Institusjonene har hatt anledning til å søke om midler knyttet til mangfold i sine ordinære søknader til departementet for 2024-budsjettet, og flere institusjoner har gjort det. Det vil bli utbetalt tilskudd til mangfoldstiltak for 2024 på bakgrunn av de innsendte søknadene for 2024. Søknader om tiltak knyttet til mangfold i 2025 vil på vanlig måte inngå i departementets ordinære arbeid med statsbudsjettet for 2025.