Skriftlig spørsmål fra Signe Bakke Sølberg (MDG) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:431 (2023-2024)
Innlevert: 14.11.2023
Sendt: 15.11.2023
Besvart: 20.11.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Signe Bakke Sølberg (Uav)

Spørsmål

Signe Bakke Sølberg (MDG): Hvordan vil helseministeren sørge for at pasienter fra lavinntektshusholdninger får medisinen og terapien de trenger for å leve godt med ADHD? Vil Regjeringen møte den store etterspørselen etter utredning av ADHD med målrettede tiltak?

Begrunnelse

Det er stor etterspørsel etter utredning for ADHD blant voksne.
Det er positivt med bevisstgjøring rundt diagnosen, så flere får mulighet til å forstå og søke hjelp med sine livsutfordringer. Forekomsten hos jenter mellom 16 og 24 år har økt kraftig de siste årene. Det kan bety at vi har blitt flinkere til å se sammenhengen mellom symptomer som tidligere har vært oversett hos unge, tilpasningsdyktige kvinner. Ubehandlet ADHD kan gi redusert livskvalitet for alle kjønn i alle aldre.
Dessverre makter ikke det offentlige å møte behovet for hjelp og avviser mange som søker utredning:
https://www.nrk.no/rogaland/maja-brukte-sparepengene-pa-adhd-diagnosen-_-men-fikk-ikke-hjelp-av-det-offentlige-helsevesenet-1.16410027
Løsningen for flere blir å benytte private helsetjenester, der man betaler mellom 10 000 og 40 000. Det privates kompetanse på området skal berømmes. Det er likevel uheldig at vi i et sosialdemokrati med en sosialdemokratisk regjering ser et fremvoksende klasseskille mellom de som har råd til å betale for helsehjelp som gir dem riktige medisiner og ikke. Det er heller ikke logisk at man på et svært tidlig tidspunkt i utredningen må avgjøre om man ønsker å bruke oppsparte midler på oppfølging. Det kan føre til at mennesker som er født med ADHD ikke gjennomfører utredning fordi det er usikkerhet knyttet til utfallet og den økonomiske kostnaden er stor.
I hvilken grad man får videre henvisning, avhenger også av at man har god innsikt i sitt symptombilde og presenterer dette på en overbevisende måte til fastlegen, selv om man ikke er fagperson som pasient.
Kort oppsummert ligger for mye av ansvaret for ADHD-behandling - inkludert å identifisere diagnosen og finansiere behandling - i dag på pasienten selv. Det offentlige helsevesenet må følge opp bedre ved mistanke om ADHD enn de gjør i dag.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Representanten viser til at det er stor etterspørsel etter utredning av ADHD og stiller spørsmål om tilgang til hjelp for personer fra lavinntektsfamilier og hvordan regjeringen vil møte den store etterspørselen.
Det har vært en økning i både henvisninger og pasienter som tilbys behandling for ADHD i psykisk helsevern de senere årene. Mistanke om ADHD er blant annet en av de vanligste årsakene til at barn og unge henvises til psykisk helsevern. En rapport fra FHI viser at fra 2020 til 2022 har ADHD-diagnoser i spesialisthelsetjenesten økt blant barn og unge hos begge kjønn. Dette står i kontrast til en relativt stabil utvikling de ti foregående årene. Økning i ADHD-diagnoser har vært spesielt høy blant jenter i alderen 12–24 år. Det har også vært en økning i henvisninger til psykisk helsevern voksne, dette gjelder både kvinner og menn. Mange tas også inn til utredning og behandling. Pasienttall fra 2018–2022 viste at ADHD var den tredje hyppigste enkeltdiagnosen i psykisk helsevern, etter angstlidelser og depressive lidelser.
Jeg er oppmerksom på at det er et økende marked for private spesialister som tilbyr utredning og oppstart av behandling for ADHD utenfor den ordinære helsetjenesten og at en del benytter seg av disse tilbudene.
Personer fra lavinntektsfamilier har samme rett til helsehjelp i vår felles helsetjeneste som andre. Fastlegen kan henvise til spesialisthelsetjenesten for utredning og behandling dersom det er mistanke om betydelige funksjonsproblemer på skole, arbeid og/eller i hjemmet.
De regionale helseforetakene skal sørge for at alle som bor i regionen skal få et likeverdig helsetilbud uansett hvor de bor. Spesialisthelsetjenesten gjør vurderinger av henvisninger i henhold til prioriteringsveilederne. Noen vil oppleve å få avslag basert på faglige vurderinger relatert til symptomtrykk eller funksjonsfall.
Det pågår flere tiltak både i helseforetakene og i Helsedirektoratet for å sikre effektiv utredning og behandling, samt god kvalitet. Nasjonale retningslinjer og forløpsbeskrivelser er et viktig grunnlag for å sikre god kvalitet i spesialisthelsetjenesten for denne pasientgruppen. Helsedirektoratet utarbeidet nye nasjonale anbefalinger og forløpsbeskrivelser for utredning av ADHD i 2021.
Generelt er det behov for å prioritere psykiske helse i årene framover. Regjeringen har derfor lagt frem Meld. St. 23 (2023 – 2033) Opptrappingsplan for psykisk helse. Planen har tre innsatsområder: Helsefremmende og forebyggende psykisk helsearbeid; Gode tjenester der folk bor; og Tilbudet til personer med langvarige og sammensatte behov.
Dersom det er behov for målrettede tiltak for å møte økt behov fremover vil det gjøres som en del av opptrappingsplanarbeidet.