Skriftlig spørsmål fra Erlend Svardal Bøe (H) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:420 (2023-2024)
Innlevert: 13.11.2023
Sendt: 13.11.2023
Besvart: 21.11.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Erlend Svardal Bøe (H)

Spørsmål

Erlend Svardal Bøe (H): Hvordan følger statsråden opp utviklingen vi ser i anmeldte voldssaker blant unge under 18 år i Tromsø, og hvilken samarbeidsrolle mener statsråden politiet skal ta når det gjelder å få ned ungdomskriminaliteten i Tromsø etter at politiet trakk seg fra U16-samarbeidet?

Begrunnelse

Det har vært flere episoder og saker knyttet til ungdomskriminaliteten i hovedstaden. Men i Troms har det også vært en kraftig økning av anmeldte voldssaker for unge under 18 år de siste to årene, og hoveddelen av disse er i Tromsø. Dette gjør at Tromsø er på topp sammen med Oslo når det gjelder ungdomsvold. Det er viktig å få ned ungdomskriminaliteten i hovedstaden, men det er også viktig å bidra til at den ikke sprer seg og får fotfeste også i andre deler av landet. Regjeringens prioriteringer med å opprette politikontorer der det ikke er behov for det bidrar ikke til å løse reelle kriminalitetsutfordringer, som økningen vi ser i ungdomskriminalitet i Troms politidistrikt.
Det er også viktig at kommunen og politiet samarbeider tett sammen med hverandre. I 2018 ble U16 opprettet i Tromsø, som skulle være et tverrfaglig samarbeid med fokus på forebygging og reduksjon av utenforskap, rus og kriminalitet hos barn og unge. Mer om U16 i Tromsø her: https://tromso.kommune.no/helse-og-omsorg/barn-unge-og-familie/u16
I U16-samarbeidet deltok blant annet politiet, men politiet har nå valgt å trekke seg ut av samarbeidet. Dette skaper stor bekymring hos flere aktører i Tromsø. Flere er bekymret for at den negative utviklingen vil fortsette om det ikke tas ordentlig tak i, og i samarbeid med politiet. Da er det viktig at statsråden avklarer hvilken samarbeidsrolle politiet skal ha i saker om ungdomskriminalitet. Det vises blant annet til denne saken i Nordlys: https://www.nordlys.no/bekymret-for-ungdomsmiljoet-det-kan-bli-fatalt/s/5-34-1891399?fbclid=IwAR0y_9rUTWPDFYJlNRG8kuclKZisetQeKdqimvTWIV2EppUGOo-NHnWMtpI

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Samordning av lokale rus- og kriminalitetsforebyggende tiltak (SLT) er etablert i mange norske kommuner for å bidra til et godt samarbeid om målgruppen barn og unge. Modellen skal sikre at de ressursene som allerede finnes hos kommunen og politiet blir mer samkjørt og målrettet.
Politiet er helt avhengige av å samarbeide med andre aktører for sammen å iverksette tiltak for å forebygge og bekjempe kriminalitet, og på den måten bidra til bedre trygghet og levekår for befolkningen. Troms politidistrikt oppgir at de samarbeider med en rekke ulike aktører for å forebygge ungdomskriminalitet generelt, samt spesielt enkeltungdommer som er i en tidlig kriminell løpebane som begår vold og trusler. Tromsø politistasjon har over flere år samarbeidet med blant annet Tromsø kommune gjennom U16-prosjektet. Politiet har ikke trukket seg fra dette samarbeidet, men har den siste tiden ikke deltatt på selve U16-møtene. Politiet i Tromsø har en klar målsetning og forventning om raskt å delta på denne samarbeidsarenaen igjen, og politimesteren og politistasjonssjefen i Tromsø var nylig i møte med ordfører og kommunaldirektør med dette som formål.