Guri Melby (V): Hvordan ser regjeringen på realismen i at en internasjonal fredsstyrke med FN-mandat kan overta ansvar for sikkerhet i Gaza, og hva mener regjeringen om fordelerne og ulempene ved en slik løsning?
Begrunnelse
Det er viktig at regjeringen jobber for å håndtere de enorme humanitære behovene på Gaza her og nå. I undertegnedes mening må det innebære at gislene må frigis; å avslutte blokaden av essensielle tjenester som vann og strøm; innføre en umiddelbar våpenhvile; sikre humanitære korridorer og at humanitær bistand i et omfang som monner når inn i Gaza uavhengig av våpenhvile; og avslutte brudd på folkeretten og hensynta sivile i krigføringen. Undertegnede støtter arbeidet for å gi ICC tilgang til å etterforske krigsforbrytelser i forbindelse med krigen.
Parallelt med å håndtere situasjonen her og nå, er det nødvendig at regjeringen jobber med det mer langsiktige arbeidet for en politisk tilfredsstillende løsning på den underliggende konflikten. Gazas framtid er særdeles usikker. I løpet av forrige uke ble det både uttalt fra den israelske statsministeren at Israel ville overta «overordnet sikkerhetsansvar» for Gaza etter krigen, og at Israel ikke har som mål å okkupere Gazastripen. Muligheten for en israelsk gjenokkupasjon, som på ingen måter ville være en tilfredsstillende utvikling, må uansett tas på alvor. Flere diskuterer muligheten for at sikkerheten i Gaza kan ivaretas gjennom en internasjonal fredsstyrke med FN-mandat, blant annet er dette noe som er nevnt av EU-kommisjonens president.