Skriftlig spørsmål fra Freddy André Øvstegård (SV) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:391 (2023-2024)
Innlevert: 08.11.2023
Sendt: 13.11.2023
Besvart: 20.11.2023 av arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna

Freddy André Øvstegård (SV)

Spørsmål

Freddy André Øvstegård (SV): Hva vil regjeringen gjøre for å klargjøre og avgrense begrepet praksisarbeid i arbeidsmiljøloven § 14 – 9 andre ledd bokstav c, slik at den svært vide adgangen til midlertidig tilsetting i tilknytting til videreutdanning og spesialisering begrenses?

Begrunnelse

Hovedregelen i norsk arbeidsliv skal være fast ansettelse. Stortinget har de senere årene vedtatt viktige innstramminger for å begrense bruk av midlertidige stillinger. Arbeidsmiljøloven § 14-9 andre ledd bokstav c om praksisarbeid, åpner for lovlig midlertidig ansettelse. Lovens forarbeider gir imidlertid uklare holdepunkter for hvordan begrepet praksisarbeid skal forstås og rettspraksis har åpnet for en svært vid fortolkning av begrepet (Rt. 2009 s. 578 og Rt. 2013 s. 1392.
Bestemmelsen benyttes i dag som hjemmel for at ansatte i praksisarbeid kan ansettes midlertidig uten tidsbegrensning. Ofte benyttes den der arbeidstakere etter endt yrkesutdanning tar en spesialisering mens de er i ordinært arbeid. Bestemmelsen har hatt betydelig utbredelse i sykehus der flertallet av LIS II legene var ansatt midlertidig frem til for noen år siden. De midlertidige tilsettingene var langvarige, spesialiseringsperioden er 6 år. Spørsmålet om hjemmelsgrunnlaget for denne praksisen ble avgjort av Høyesterett i 2013, jf. Rt. 2013 s. 1392 (HR-2013-2247-A). Høyesterett la til grunn at LIS-legenes arbeid var omfattet av bestemmelsen om midlertidig ansettelse ved praksisarbeid i arbeidsmiljøloven § 14-9 (daværende) første ledd bokstav c. I etterkant av dommen reiste Legeforeningen krav overfor Spekter om tariffesting av rett til faste stillinger for leger i spesialisering. I hovedoppgjøret 2014 ble partene i dette området enige om en tariffavtalt ordning som har begrenset den praktiske bruken, men rettstilstanden er uendret og gir en svært åpen adgang til midlertidig ansettelse.
Videreutdanning og spesialisering mens man er i arbeid er i økende grad normalen for alle yrkesgrupper og utdanningsnivå. Det er nødvendig å avgrense og presisere begrepet praksisarbeid slik at dette avgrenses til praksis i forbindelse med grunnutdanning. Behovet for å avgrense og hindre uthuling av hovedregelen om fast ansettelse var en del av anbefalingene fra Fougner-utvalgets flertall (NOU 2021: 9) og det ble fulgt opp av komiteflertallet under Stortingets behandling av de ulike forslagene som hadde bakgrunn i utvalget (Innst. 181 L (2022 – 2023)).

Tonje Brenna (A)

Svar

Tonje Brenna: Hovedregelen i arbeidsmiljøloven er faste ansettelser. Arbeidsmiljøloven åpner likevel for midlertidig ansettelse i enkelte situasjoner. Dette gjelder blant annet ved «praksisarbeid».
I forarbeidene vises det blant annet til at praksisarbeid normalt skjer i forbindelse med opplæring eller kvalifisering innenfor et fagområde, og at arbeidet ofte er et utgangspunkt for videre utdanning, jf. Ot.prp. nr. 50 (1993-1994).
Flertallet i Fougner-utvalget (NOU 2021: 9) mente at det er et behov for en klargjøring av begrepet «praksisarbeid». Flertallet pekte i utredningen på at de fleste arbeidstakere i norsk arbeidsliv forventes å oppdatere og videreutvikle sin kompetanse også etter endt utdanning, og at dette kan forventes å gjelde i stadig økende grad. Departementet har også fått innspill fra Akademikerne om dette, og det har vært avholdt et møte med disse om tematikken.
For regjeringen er det viktig at unntakene fra hovedregelen om fast ansettelse ikke favner videre enn det som er tiltenkt og ønskelig. Samtidig er vi opptatt av en god dialog med partene i arbeidslivet i slike spørsmål. For nærmere å kunne vurdere behovet for at bestemmelsen klargjøres eller endres, har departementet derfor nylig sendt brev til partene i arbeidslivet for å få innspill og informasjon om deres praktiske erfaringer på dette området. På bakgrunn av disse innspillene vil departementet vurdere videre oppfølging.