Skriftlig spørsmål fra Nikolai Astrup (H) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:352 (2023-2024)
Innlevert: 06.11.2023
Sendt: 07.11.2023
Besvart: 10.11.2023 av klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen

Nikolai Astrup (H)

Spørsmål

Nikolai Astrup (H): Viser til EFTA-sekretariatets oversikt over nasjonale eksperter, der det ikke ser ut til at Norge har noen nasjonal ekspert i DG CLIMA.
Når hadde Norge siste en nasjonal ekspert i DG CLIMA, og hva er planen for å fylle stillingen?

Begrunnelse

Gjennom klimaavtalen med EU deltar Norge i hele EUs klimaregelverk, og EUs klimapolitikk har dermed stor betydning for Norge. EU har det siste året vedtatt en svært omfattende pakke med forslag til ny klima- og energipolitikk. Vi har aldri, i EØS-avtalens snart 30-årige historie, blitt stilt overfor en større pakke av lover.
Nasjonale eksperter er en av flere muligheter Norge har til å utøve innflytelse over regelverket som utformes i EU. Det bør prioriteres å sende nasjonale eksperter på de feltene som er strategisk viktige for Norge. Klima er uten tvil et slikt felt. EØS-avtalen er lite kjent i EU-systemet. Norske nasjonale eksperter har derfor også en viktig rolle gjennom sin tilstedeværelse som viser at Norge ikke er et tredjeland, men en integrert del av det indre marked.

Andreas Bjelland Eriksen (A)

Svar

Andreas Bjelland Eriksen: Klima- og miljødepartementet hadde sist en nasjonal ekspert i DG CLIMA i perioden 2017-2020. Stillingen ble tilbudt Kommisjonen på et tidspunkt hvor klimasamarbeidet mellom Norge og EU var i ferd med å bli styrket og utvidet. Eksperten ble innplassert i en avdeling med ansvar for ikke-kvotepliktige utslipp og styringssystemer. Dette var nye regelverk som Norge ikke hadde erfaring med fra tidligere, men som ville bli relevante ved et utvidet klimasamarbeid med EU. Innplassering av en ekspert fra Klima- og miljødepartementet ga departementet dermed en mulighet til å komme i inngrep med sentrale deler av EUs klimapolitikk i en viktig fase, samtidig som vi bidro til å gi Kommisjonen økt kunnskap om forhold som gjelder Norge og vår tilknytning til EU.
Departementet hadde også en nasjonal ekspert i DG CLIMA i perioden 2014-2016 med oppgaver knyttet til klimaforhandlingene og Paris- toppmøtet.
Klima- og miljødepartementet har p.t. en nasjonal ekspert i DG ENVIRONMENT (siden 2020). Vedkommende jobber med plast, som også er et høyt prioritert område for Norge. Norges globale ambisjoner på plast er uløselig knyttet til overgangen til en grønn sirkulær økonomi, som også utgjør et kjerneområde i EØS-samarbeidet.
Klima- og miljødepartementet ser ordningen med nasjonale eksperter som et viktig verktøy i Europapolitikken. Vi dekker et bredt og dynamisk felt i EU, og vil fortsette å søke å sende nasjonale eksperter på områder som er strategisk viktige for Norge der det lar seg gjøre.