Skriftlig spørsmål fra Marius Arion Nilsen (FrP) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:208 (2023-2024)
Innlevert: 22.10.2023
Sendt: 23.10.2023
Besvart: 30.10.2023 av olje- og energiminister Terje Aasland

Marius Arion Nilsen (FrP)

Spørsmål

Marius Arion Nilsen (FrP): "Mer av alt raskere" var svaret fra regjeringens Energikommisjon. Derfor er det veldig merkelig at statsforvalter og direktorat stikker kjepper i hjulene for fortsatt kraftproduksjon flere steder. Egeland verk drev kraftproduksjon på Søndeled verk fra 1907 til 2007, konsesjonsfritt, men fikk avslag da eier søkte om å få tillatelse til å gjenoppta kraftproduksjon ved Søndeled verk.
Kan statsråden forklare hvordan man skal få mer kraft når vannkraftverk som har produsert i 100 år, ikke får tillatelse til å fortsette kraftproduksjon?

Begrunnelse

Mer kraft, mer nett og mer energieffektivisering er mantraet til Støre regjeringen innen energipolitikken. Det kan virke som statsforvaltere og direktorater ikke har fått det memoet.
Søndeled kraftverk og inntaksdam ved Søndeled ble oppført i 1907, etter at Arbeidsdepartementet året før fattet vedtak om at dammen kunne oppføres uten at det var nødvendig med tillatelse etter da gjeldende vassdragslov. Dammen er med andre ord konsesjonsfri. I 2007 ble kraftverket stanset pga. driftsproblemer.
Eier har de siste årene fått avslag på starte opp kraftproduksjon på nytt med varierende begrunnelser. Deriblant krav om konsesjon, noe som er i strid med vedtaket av 1907. Det er heller ikke slik at innbyggerne ønsker dam og kraftverk bort, snarere tvert om, noe som får vedtakene til å fremstå enda merkeligere.
Vannspeil ovenfor dammen har vært der siden 1907, og det er derfor ikke snakk om store og nye inngrep i naturen, noe som får miljø- og fiskeargumenter til å framstå merkelig.
Info: Kraftverket til AS Egelands Verk (EV) på Søndeled ble bygget etter tillatelse fra Det Kongelige Departement for de Offentlige Arbeider» 31.07.1906. Denne tillatelsen er eldre enn dagens (og tidligere) regelverk og er følgelig ikke konsesjonspliktig iht. Vannressursloven § 66 tredje ledd «Eldre vassdragstiltak som ikke trengte tillatelse etter tidligere vassdragslovgivning, kan fortsette uten konsesjon etter § 8». § 8 forutsetter at en konsesjonssøknad må inneholde planer om å gjennomføre vassdragstiltak.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Energikommisjonen er tydelig på at mer kraft, mer nett og mer effektiv energibruk er løsningen på de langsiktige utfordringene vi står ovenfor i norsk kraftforsyning. Dette er også underbygget av flere rapporter om kraftbalansen i fremtiden blant annet fra NVE, Statnett og Thema. Regjeringen ønsker i tråd med disse analysene å legge til rette for mer kraftproduksjon, mer nett og sikre at folk og industri fortsatt skal ha rikelig tilgang på ren kraft.
De fleste vannkraftverk kan ikke bygges uten konsesjon. NVE er konsesjonsmyndighet for vedtak om vindkraftverk, solkraftverk og små vannkraftverk. Olje- og energidepartementet er klageinstans. En viktig del av konsesjonsbehandlingen er offentlig høring der blant annet statsforvalter og andre fagdirektorater avgir sine faglige innspill, i tillegg til andre berørte interesser. Konsesjon kan gis der samfunnsnytten er positiv og der det er tatt hensyn til andre miljø- og samfunnsinteresser. Faginstansenes innspill er viktig for å sikre en fortsatt forsvarlig utbygging av fornybar energi. Utbygging av ny fornybar kraftproduksjon må samtidig være lønnsom og skje i et tempo og omfang som ikke får uakseptable virkninger for lokalsamfunn og viktige miljø- og samfunnsinteresser.
Søknad om Søndeled kraftverk ble endelig avslått av Olje- og energidepartementet 17. desember 2021, da gjenoppbygging av kraftverket som ville gitt en årlig produksjon på 4 GWh/år ble vurdert å ha større ulemper enn fordeler. Vassdraget er vernet og hensynet til anadrom fisk ble tillagt vekt i denne saken.