Skriftlig spørsmål fra Per-Willy Amundsen (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:192 (2023-2024)
Innlevert: 20.10.2023
Sendt: 20.10.2023
Besvart: 27.10.2023 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Per-Willy Amundsen (FrP)

Spørsmål

Per-Willy Amundsen (FrP): Er statsråden nå omsider enig i at politiets budsjett for inneværende år ikke har medført noen styrking av politiet i 2023, og at politiets kapasitet har blitt svekket siden regjeringen tiltrådte?

Begrunnelse

Det vises til statsrådens tidligere kommunikasjon om at politiet har blitt styrket siden regjeringen tiltrådte. Det vises herunder særlig til Politisk kvarter den 22.08.23, der uttalte statsråden at det har blitt 600 flere årsverk i politiet siden hun tok over og at dette er bra for nærpolitiet og beredskapen i hele Norge. Fremskrittspartiet har hele tiden hevdet at dette ikke er en korrekt virkelighetsbeskrivelse, og at politiet faktisk har blitt svekket siden regjeringen tiltrådte. Dette har også blitt kommunisert av Politiets Fellesforbund. Til tross for dette har statsråden hevdet at regjeringen har prioritert og styrket politiet. Det vises i forlengelsen av dette til mine skriftlige spørsmål nr. 2992 (2022-2023) og nr. 3034 (2022-2023).
Det vises videre til TV2s nettsak av 18.10.23 hvor politimesteren i Oslo uttrykker bekymring for konsekvensene politiets manglende ressurser kan får for politiets kapasitet i Oslo. Det hitsettes følgende av politimesterens uttalelser:

«Jeg er bekymret for at politiet mister oversikten i Oslo. At det blir mer utrygt å bo og leve her.
Politimester i Oslo, Ida Melbo Øystese, er urolig. De økonomiske rammene strekker ikke til, og nedbemanningen er et faktum.
Jeg er bekymret for at vi ikke greier å oppklare drap eller alvorlige voldshandlinger mellom kriminelle nettverk. At kriminelle nettverk får et større handlingsrom. At flere unge blir rekruttert.»

Statsråden uttaler seg også i den nevnte nettsaken hos TV2, og følgende uttalelser hitsettes:

«Vi må ta på alvor at politiet har fått mange nye ting de må tenke på. For eksempel gjengkriminalitet, store narkotikabeslag og økende kokainbruk blant unge, samtidig som det har vært en kostnadsvekst som har gjort politibudsjettene veldig krevende.
Mehl understreker likevel at politiet – som alle andre – må klare seg med de budsjettene de får, og at det er blitt mer krevende å legge statsbudsjett i en tid hvor alle i offentlig sektor opplever kostnadsveksten som vanskelig.»

Man kan gjerne diskutere årsakene som har ledet til svekkelsen av politiet – slik statsråden gjør i uttalelsene til TV2 – men det er en god forutsetning for en saklig debatt at det er enighet om de faktiske forhold.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Arbeidet med å styrke politiet er kontinuerlig og pågående for regjeringen. I budsjettet for i år prioriterer vi å bruke ressurser på bedre lokale polititjenester og beredskap, og mindre på administrasjon og konsulenter. I tillegg har regjeringen gjennomført den største prioriteringen av politiet i et revidert nasjonalt budsjett som vi kjenner til, med en økning på 550 mill. kroner.
På tross av regjeringens styrkinger går politibemanningen noe ned sammenlignet med 2021 og 2022. Dette skyldes blant annet at det i 2021 og 2022 var en stor økning i ansatte i politidistriktene som følge av håndtering av pandemien (grenseoppdraget) i 2021 og håndtering av migrasjonsstrømmen fra Ukraina i 2022. Dette er midlertidige oppdrag som både er avviklet (grenseoppdraget) og som til dels er redusert i omfang (håndtering av migrasjonsstrømmen).
Selv om antallet politiårsverk har gått ned har den totale bemanningen i politiet inklusiv PST økt med om lag 340 årsverk fra september 2021 til september i år, noe som viser at regjeringen prioriterer politiet.
I statsbudsjettet for 2024 fortsetter regjeringen arbeidet med å styrke det lokale politiet i hele landet. 198 mill. kroner av den foreslåtte styrkingen på 500 mill. kroner (inkl. PST) skal blant annet gå til å opprettholde et høyt bemannings- og aktivitetsnivå i politidistriktene.
Jeg følger nøye med på utvikling i kriminalitetsbildet og den sikkerhetspolitiske situasjonen slik at regjeringen kan ta gode valg i forbindelse med arbeidet med statsbudsjettet og den videre prioriteringen av politiet.