Skriftlig spørsmål fra Naomi Wessel (R) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:165 (2023-2024)
Innlevert: 19.10.2023
Sendt: 19.10.2023
Besvart: 27.10.2023 av olje- og energiminister Terje Aasland

Naomi Wessel (R)

Spørsmål

Naomi Wessel (R): Hvorfor er ikke Utsira med i arbeidsgruppene om nett og om sameksistens for Utsira Nord, og hva er regjeringens plan for å sikre lokale ringvirkninger i Utsira Kommune?

Begrunnelse

Om regjeringens planer om å bygge 1,5 GW havvind ved Utsira Nord gjennomføres, kan Utsira kommune bli en av Norges største kraftkommuner, på den måten at de vil ha store vindturbiner inntil 7 km fra øya. Samtidig er det ganske uklart hvilke gevinster kommunen får av det. Vindturbinene er planlagt bygd utenfor grunnlinja, slik at kommunen ikke kan få eiendomsskatt. Om strømkabelen skal føres i land på Utsira, er enda under utredning, noe Statnett hadde et offentlig møte om 18. oktober. Utsira kommune får være med i samarbeidsforumet for havvind, noe som bare skulle mangle, men er ikke med i undergruppa om nett - selv om de påvirkes svært mye av nettløsning - og får ikke være med i undergruppa om sameksistens - selv om det er de som skal leve med dette. 17. oktober endret regjeringen de kvalitative kriteriene for det andre åpnede havområdet, Sørlige Nordsjø. Alle henvisninger til lokale ringvirkninger er fjernet, og det skal verken konkurreres om bærekraft, sameksistens eller ringvirkninger generelt. Det er naturlig å frykte at det samme skal skje med Utsira Nord, som nå skal få en ny frist til neste år. Ordfører Marte Eide Klovning (Ap) sa til NRK i januar at:

"Vi ofrer solnedgangen vår for at Norge skal få den første utbyggingen med flytende havvindmøller. Det er klart vi skal ha noe igjen for det."

og

"Vi vil ha en trafostasjon her som sikrer oss beredskap i forhold til strømnettet. Vi vil ha penger til et fond. Vi vil ha eiendomsskatt for vindparken og vi vil ha lokale arbeidsplasser i form av en operasjonsbase, en dronebase og beredskap."

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Samarbeidsforum for havvind ledes av olje- og energiministeren, og består i tillegg av tre arbeidsgrupper; sameksistens, industri- og teknologiutvikling og infrastruktur og nett. Arbeidsgruppene skal brukes til å dele og utvikle kunnskap og diskutere utfordringer og muligheter. Samarbeidsforum er ikke et formelt oppnevnt samarbeid og er ikke et beslutningsorgan.
Deltakere i arbeidsgruppene er begrenset til representanter fra interesseorganisasjoner for havvind- og fiskerinæringen, leverandørindustrien, miljøorganisasjoner og representanter fra statlige myndigheter. Det har vært stor interesse fra flere aktører om å delta i arbeidsgruppene. Ved etablering av arbeidsgruppene var vi opptatt av å holde antall deltakere på et nivå som legger til rette for gode diskusjoner. Samtidig har vi vært opptatt av transparens, samt å legge til rette for involvering av flere interessenter der dette er naturlig. Arbeidsgruppen for nett og infrastruktur til havs holder blant annet åpne digitale informasjonsmøter. Arbeidsgruppen for sameksistens har også arrangert åpne fagmøter, der blant annet Utsira kommune har deltatt.
Regjeringen ønsker at det ved utviklingen av havvind skal legges til rette for positive ringvirkninger, og har derfor stilt krav til positive ringvirkninger som del av den kvalitative konkurransen for prosjektområder for Utsira Nord.
En del av prosjektområdet for Utsira Nord er innenfor grensene av Utsira kommune. Jeg mener det er riktig at utbyggingen av Utsira Nord kommer Utsirasamfunnet til gode, og vurderer hvordan dette kan gjøres. Blant annet er Utsira kommune invitert inn i samarbeidsforum som eneste kommune. I tillegg har departementet hatt flere egne møter med Utsira kommune, og vil fortsette å ha dialog med kommunen.