Skriftlig spørsmål fra Rauand Ismail (MDG) til næringsministeren

Dokument nr. 15:159 (2023-2024)
Innlevert: 18.10.2023
Sendt: 19.10.2023
Besvart: 26.10.2023 av næringsminister Jan Christian Vestre

Rauand Ismail (MDG)

Spørsmål

Rauand Ismail (MDG): Equinor-aksjonæren KLP tok nylig til orde for at Equinor ikke bør bygge ut nye olje- og gassfelt eller lete etter mer fossil energi, av hensyn til klimaet. Regjeringens eierlinje er stikk motsatt, selv om FN, det internasjonale energibyrået og ledende klimaforskere sier at verden ikke har råd til nye felt og mer leting.
Hva mener statsråden om kritikken mot regjeringens eierskapsutøvelse, og hvorfor mener regjeringen det er klokt å ha langt lavere ambisjoner for grønn omstilling av Equinor enn andre aksjonærer tar til orde for?

Begrunnelse

I en sak hos E24 forrige uke ble senioranalytiker Arild Skedsmo i KLP sitert på følgende:
– For oss er det rart at vi prøver å ha en eierskapsutøvelse basert på globale klimamålsettinger som er drevet fram av myndighetene, samtidig som vi opplever at de samme myndighetene har en petroleumspolitikk som ikke er konsistent med de målene.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Regjeringen la 21. oktober 2022 frem Meld. St. 6 (2022–2023) Et grønnere og mer aktivt statlig eierskap – Statens direkte eierskap i selskaper (eierskapsmeldingen). Der redegjør regjeringen for hvorfor staten er eier, hvilke selskaper staten eier og hvordan eierskapet skal utøves. Meldingen ble behandlet i Stortinget i februar 2023. I meldingen fremgår det at statens mål som eier i Equinor ASA er høyest mulig avkastning over tid innenfor bærekraftige rammer. Dette forutsetter at selskapet integrerer økonomiske, sosiale og miljømessige forhold gjennomgående i sine ambisjoner, mål, strategier og virksomhetsstyring. Det fremgår også av meldingen at staten forventer at i) Selskapet identifiserer og håndterer risiko og muligheter knyttet til klima og integrerer dette i sine strategier. ii) Som nevnt over: Selskapet setter mål og iverksetter tiltak for reduksjon i klimagass-utslipp på kort og lang sikt i tråd med Parisavtalen, og rapporterer om måloppnåelse. Målene skal være vitenskapsbaserte der dette er tilgjengelig. iii) Selskapet rapporterer på direkte og indirekte klimagassutslipp og klimarisiko, og benytter anerkjente standarder for rapportering på klimagassutslipp og klimarisiko.
I meldingen forsterket regjeringen forventningene på klimaområdet betydelig. Norge er så vidt jeg vet det første landet i verden som forventer at selskaper med statlig eierandel skal sette mål og iverksette tiltak for reduksjon i klimagassutslipp på kort og lang sikt i tråd med Parisavtalen, samt rapportere om måloppnåelse.
Equinor har en ambisjon om netto null i 2050 og la frem en energiomstillingsplan for sin generalforsamling i 2022. Selskapet skal rapportere på planen hvert år og legge den frem for generalforsamlingen på nytt minst hvert tredje år. Staten stemte for planen, bl.a. fordi selskapet er tydelig på at den langsiktige verdiskapingen støtter opp om målene i Paris-avtalen og 1,5 graders-banen. Energiomstillingsplanen påvirker naturligvis også selskapets investeringer. Det er styrets ansvar å forvalte selskapet, inkludert å legge selskapets strategi og beslutte investeringer mv.
Nærings- og fiskeridepartementet har jevnlig dialog med selskapene for å følge opp statens forventninger. Oppfølging av energiomstillingsplanen, basert på forventningene i eierskapsmeldingen, er sentralt i eierdialogen med selskapet. Staten som eier har konkret dialog med Equinor om klimarisiko, Parisavtalen, robusthet i investeringer i ulike (klima)scenarioer, ambisjoner/vekst, prisforutsetninger, mv. Staten forventer generelt at styret og administrasjonen i alle selskapene arbeider aktivt med statens forventninger. Styrene må vurdere forventninger fra eiere og skal forvalte selskapene ut fra aksjonærfelleskapets interesse og selskapsinteressen.
Spørsmål om norsk petroleumspolitikk generelt og hvordan Norge skal oppnå og bidra globalt til Parisavtalen kan rettes til Olje- og energidepartementet og Klima- og miljødepartementet.