Skriftlig spørsmål fra Mari Holm Lønseth (H) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:102 (2023-2024)
Innlevert: 12.10.2023
Sendt: 12.10.2023
Besvart: 20.10.2023 av arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna

Mari Holm Lønseth (H)

Spørsmål

Mari Holm Lønseth (H): Har adgangen til å utveksle kompetanseopplysninger for personer med midlertidig kollektiv beskyttelse bidratt til å mobilisere flere flyktninger til å jobbe i offentlig sektor, og kan statsråden redegjøre for hvor mange det gjelder, samt hvilken kompetanse har blitt registrert?

Begrunnelse

Stortinget vedtok i juni 2023 hjemmel for utveksling av kompetanseopplysninger for personer med midlertidig kollektiv beskyttelse for å mobilisere arbeidskraft til offentlig sektor. Det bes om en oversikt over hvilken type kompetanse som har blitt registrert gjennom dette arbeidet. Det bes i tillegg om en oversikt over hvor mange som har blitt mobilisert gjennom ordningen.

Tonje Brenna (A)

Svar

Tonje Brenna: Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) fikk våren 2023 i oppdrag sammen med andre relevante direktorater og aktører, å utarbeide en nasjonal plan for hvordan kommunene og fylkeskommunene best mulig kan mobilisere og ta i bruk ressursene hos personer med bakgrunn fra Ukraina i kommunal og fylkeskommunal tjenesteproduksjon ved behov. Et premiss for arbeidet med planen var at mobiliseringen skulle være frivillig (Prop. 110 L (2022-2023). Å ta i bruk ressurser blant de med midlertidig kollektiv beskyttelse, gir behov for å behandle personopplysninger for å avdekke hvem som kan sysselsettes på hvilke områder.
Direktoratene leverte plan for mobilisering av ressurser til departementet før sommerferien. I planen var det ikke lagt opp til at kompetanseopplysninger skal videreformidles fra IMDis register uten samtykke fra den enkelte. Departementet har derfor foreløpig ikke hatt behov for å ta i bruk den midlertidige hjemmelen til å gi midlertidig forskrift om innhenting og utlevering av kompetanseopplysninger. Som en oppfølging av den nasjonale planen har IMDi i samarbeid med øvrige velferdsdirektorater fått i oppdrag å utarbeide korte yrkesrettede opplæringsløp for å bli assistent i barnehage- og opplæringssektoren og medhjelper innenfor helse- og omsorgstjenesten. IMDi leder videre en prosjektgruppe med Arbeids- og velferdsdirektoratet og Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse, hvor KS, NHO og LO deltar. Prosjektet skal blant annet få gjennomført en informasjonskampanje rettet mot arbeidsgivere i særlig relevante bransjer. Partene skal også involveres i arbeidet med å utvikle ytterligere bransjerettede kurs og bidra til at flere medlemsbedrifter og bransjer med rekrutteringsbehov deltar på lokale og regionale jobbmesser.
Ved ankomst til Norge gjennomføres det en forenklet bosettingssamtale, der mottaket registrerer opplysninger om høyeste utdanningsnivå, fagfelt og siste yrkeserfaring. Etter bosetting har fordrevne som deltar i introduksjonsprogrammet rett og plikt til å gjennomføre kompetansekartlegging. Kartleggingen skal minst omfatte hvilke språkkunnskaper og hvilken utdanning, arbeidserfaring og annen relevant kompetanse personen har. 75 prosent av de omtrent 11 000 som er kartlagt i IMDis system så langt har høyere utdanning. Naturvitenskap, håndverk og tekniske fag er de vanligste fagfeltetene. Historie- og språkfag, humaniora, religion og estetiske fag er også et svært hyppig forekommende fagfelt for de som har registrert sin kompetanse.
Så langt er om lag 5 150 ukrainere sysselsatt og rundt 14 500 deltar i introduksjonsprogram. Det antas at om lag 8 500 ukrainere vil avslutte introduksjonsprogrammet i løpet av 2023. Av de i underkant 2 300 som har avsluttet så langt har rundt 6 av 10 gått ut i arbeid eller utdanning.