Skriftlig spørsmål fra May Helen Hetland Ervik (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:96 (2023-2024)
Innlevert: 11.10.2023
Sendt: 12.10.2023
Besvart: 19.10.2023 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

May Helen Hetland Ervik (FrP)

Spørsmål

May Helen Hetland Ervik (FrP): Vil statsråden ta initiativ til å få på plass tiltak for å sikre at leger og annet helsepersonell ved sykehusene, ønsker og klarer å stå i jobben uten å bli utslitt?

Begrunnelse

Vi hører og leser om sykehuspersonell, både leger, sykepleiere og helsefagarbeidere ved flere av landets sykehus som er i ferd med å bli utslitt.
Vi hører om leger som må jobbe 18 timer i strekk, og annet sykehuspersonell som på grunn av underbemanning har økt vaktbelastning. Helsepersonellet føler stort ansvar og gjør en svært god jobb, men forholdene gjør at mange er på randen av utbrenthet. Fagkvalifisert personell er i ferd med å bli en overarbeidet yrkesgruppe. Lav bemanning gjør at legene frykter både for pasientene og sin egen helse.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Som helse- og omsorgsminister er jeg svært opptatt av at ansatte i helsetjenesten skal ha en trygg og forsvarlig arbeidshverdag, og som naturlig nok også skal kunne kombineres med gode liv utenom jobben. Vi vet at gode og trygge arbeidsforhold har stor betydning for medarbeideres trivsel så vel som for sykefravær. Det har også betydning for hvor lenge medarbeidere står i jobb. Dette er sammenhenger som også Helsepersonellkommisjonen som jeg oppnevnte, har pekt på i sin rapport (NOU-rapport 2023:4).
Departementet jobber med en rekke tiltak som kan bidra i dette arbeidet, og det vil også være tema i den kommende stortingsmeldingen Nasjonal helse- og samhandlingsplan.
Jeg deler engasjementet for å sikre gode arbeidsforhold for ansatte i vår felles helsetjeneste. Jeg som helse- og omsorgsminister skal bidra med å lage gode forutsetninger og rammer for spesialisthelsetjenesten. Samtidig må jeg minne om at verken jeg som statsråd eller Helse- og omsorgsdepartementet har en arbeidsgiverfunksjon for ansatte i helse- og omsorgstjenesten. Det er den enkelte arbeidsgiver som er ansvarlig for at arbeidstakere har et forsvarlig arbeidsmiljø, og som må gjøre de nødvendige tiltak lokalt for å skape en god arbeidsplass. Jeg vil også peke på at unntakene fra arbeidsmiljøloven som er gitt for legene, baserer seg på en avtale mellom Den norske legeforeningen og de aktuelle arbeidsgiverorganisasjonene. Departementet er ikke part i disse avtalene, og har derfor heller ingen direkte innflytelse på hva partene avtaler.