Skriftlig spørsmål fra Terje Halleland (FrP) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:56 (2023-2024)
Innlevert: 08.10.2023
Sendt: 09.10.2023
Besvart: 17.10.2023 av olje- og energiminister Terje Aasland

Terje Halleland (FrP)

Spørsmål

Terje Halleland (FrP): Hvilke kraft-fra-land-prosjekter som er inkludert i Sokkeldirektoratets utslippsframskrivinger er ikke vedtatt enda, og hvor mange TWh i kraft-fra-land prosjekter vil statsråden anslå er nødvendig for å nå målsettingen om en halvering av utslipp fra petroleumssektoren innen 2030?

Begrunnelse

Det vises til at i Sokkeldirektoratets siste beregninger vil utslipp i petroleumssektoren forventes å bli redusert med rundt 37 prosent innen 2030, og halvert midt på 2030-tallet. Målsettingen er imidlertid å halvere utslippene allerede innen 2030. I regjeringas klimastatus og -plan fremgår det at alle kraft-fra-land-løsninger under utbygging, som er godkjente, eller nær en avgjørelse - men ikke er vedtatt enda - er inkluderte i Sokkeldirektoratets utslippsframskrivinger. NVE anslår at det totale forbruket av kraft fra land i petroleumssektoren i 2023 vil være på om lag 10 TWh, og øke med ytterligere 5 TWh fram til 2030. Det antas at dette er kraftforbruket til prosjektene som inngår i Sokkeldirektoratets framskrivinger.
Det vises videre til at Miljødirektoratet i samarbeid med Sokkeldirektoratet har anslått at det er et teknisk potensial for å nå utslippsmålet om en halvering innen 2030. KonKraft mener også at målet kan nås, men at elektrifisering av oljeinstallasjoner med kraft fra land er helt avgjørende.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Prop. 1 S (2023-2024) fra Olje- og energidepartementet gir status for utslippsutviklingen i petroleumsvirksomheten. Oljedirektoratets siste anslag viser at utslippene fra petroleumssektoren forventes redusert med rundt 37 prosent i 2030 sammenliknet med 2005, og at utslippene forventes halvert midt på 2030-tallet.
Anslagene legger til grunn gjennomføring av besluttede prosjekter, inklusive de som gir utslippsendringer. Den viktigste årsaken til den forventede utslippsreduksjonen er at flere felt har fått godkjent utbyggingsplan med kraft fra land og at disse prosjektene vil starte opp innen 2030. Endret utbyggingsplan for omlegging til drift med kraft fra land til feltene Draugen og Njord er besluttet av rettighetshaverne og er nå til behandling i departementet. Dette prosjektet er inkludert i Oljedirektoratet sitt anslag.
For prosjekter som ikke er besluttet av rettighetshaverne er det større eller mindre usikkerhet rundt om de faktisk blir gjennomført. Det pågår flere studier i næringen av muligheter og konsekvenser av omlegging til drift med kraft fra land på ytterligere felt og landanlegg. Disse prosjektene er i en tidlig planleggingsfase og det er relativt kort tid frem til 2030. Det er knyttet usikkerhet både til om og ev. når de vil bli gjennomført. I sine fremskrivninger gjør Oljedirektoratet, etter en helhetsvurdering basert på sitt best skjønn, en samlet justering i fremskrivningene på kontinentalsokkelnivå for prosjekter i tidlig planleggingsfase. Den samlede justeringen kan «oppnås» gjennom ulike prosjekter og tiltak. En finner således ikke definerte enkeltprosjekter som ikke er vedtatt i utslippsfremskrivningen.
Departementet har ikke anslag på hvor stor økning i kraftforbruket det ville medføre å gjennomføre tiltak som kan gi en halvering av utslipp fra petroleumssektoren innen 2030.